SPK Başkanı Gönül: Yatırım fonları 5,4 milyon yatırımcıya ulaştı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Finansın Geleceği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye sermaye piyasalarının son yıllarda önemli bir gelişim gösterdiğini ve yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti.

SPK Başkanı Gönül: Yatırım fonları 5,4 milyon yatırımcıya ulaştı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Gönül, pay senetlerinde 7 milyon civarında yatırımcı bulunduğunu, yatırım fonlarında ise 5,4 milyon yatırımcıya ulaşıldığını ifade etti.

Zirveye, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Onur Gök ve diğer önemli isimler katıldı.

Gönül, son birkaç yılda sermaye piyasalarındaki gelişimin hızlandığını ve piyasalara olan talebin arttığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Borçlanma araçları, bireysel emeklilik sistemi gibi araçlarla yaklaşık 36 milyon vatandaşımız sermaye piyasalarına dahil oldu. Ayrıca, son 3 yılda 127 şirket halka arz edilerek, bu şirketler 156 milyar lira fon sağladı. 2023 yılında ise 888,7 milyar lira tutarında borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.”

YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR VE FİNANSAL OKURYAZARLIK

Gönül, 2024 yılına dair önemli gelişmeleri de paylaştı. Bu yıl finansal okuryazarlık platformunun faaliyete geçtiğini ve ülke çapında finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılmasına yönelik seferberlik başlatıldığını belirtti. Ayrıca, e-başvuru sisteminin hayata geçirildiğini ve bu sistem aracılığıyla son 6 ayda yaklaşık 2 bin başvurunun elektronik ortamda yapıldığını aktardı.

KRİPTO VARLIKLAR VE GİRİŞİM SERMAYESİ DÜZENLEMELERİ

SPK Başkanı, 2024’te yapılan en önemli düzenlemelerden birinin kripto varlık sağlayıcıları düzenlemesi olduğunu vurgulayarak, Temmuz ayında yapılan değişiklikle kripto varlıkların SPK’nın denetim altına alındığını belirtti. Bir diğer önemli düzenleme ise girişim sermayesi yatırım fonlarına yönelik oldu. Gönül, bireysel emeklilik fonlarından girişim sermayesi fonlarına aktarılacak tutarın arttırılmasının, girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR VE YEŞİL FİNANSMAN

Gönül, sürdürülebilirlik ve yeşil finansman alanlarında da önemli adımlar atıldığını belirterek, “Yeşil ve sürdürülebilir temalı borçlanma araçları ile bugüne kadar 350 milyar lira değerinde ihraç yapıldı. Bu alanda çok kısa süre içinde yeni bir rehberlik daha yayımlayacağız.” dedi. Türkiye sermaye piyasalarının uluslararası alandaki itibarının her geçen gün arttığını belirten Gönül, “Yenilikçi çalışmalarımız sayesinde sermaye piyasalarımızın uluslararası prestiji güçleniyor. Ekonomimizin büyümesine ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.