Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını 2025'te sonlandırıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı para politikası yol haritasını açıkladı. Açıklamada, fiyat istikrarını sağlamanın temel hedef olduğu vurgulanırken, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının 2025 yılı içinde sonlandırılacağı belirtildi.
FİYAT İSTİKRARI VE ENFLASYON HEDEFİ ÖNE ÇIKIYOR
TCMB’nin yayımladığı 2025 Yılı Para Politikası metninde, fiyat istikrarının toplumsal refahın artırılmasında kilit bir rol oynadığı ve bu doğrultuda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı ifade edildi. Metinde, hükümet ile birlikte belirlenen yüzde 5’lik enflasyon hedefinin korunduğu, bu hedefe ulaşmak için parasal sıkılığın sürdürüleceği vurgulandı.
PARA POLİTİKASI ARAÇLARI VE SÜREÇLER
Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının temel politika aracı olmaya devam edeceği belirtilen metinde, para politikası kararlarının enflasyon beklentileri, arz-talep dengesi, finansal koşullar ve ulusal tasarruf eğilimleri gibi unsurlar ışığında alınacağı ifade edildi. Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmelere karşı makro ihtiyati adımların devreye sokulacağı açıklandı.
Sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı, karar alma sürecinde detaylı analiz ve değerlendirmelerin rehber olacağı vurgulandı. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) 2025 yılı içinde 8 toplantı yapacağı ve kararların gerekçelerinin toplantı günü kamuoyuyla paylaşılacağı duyuruldu.
ENFLASYON RAPORLARI SÜRECEK
Enflasyon Raporu’nun yılda dört kez yayımlanmaya devam edeceği belirtilirken, bu raporların kamuoyuna tanıtımı için bilgilendirme toplantılarının düzenleneceği bildirildi. Ayrıca, Finansal İstikrar Raporu’nun yılda iki kez yayımlanacağı ve Başkan tarafından Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan sunumların süreceği ifade edildi.
KKM UYGULAMASININ SONU
2025 yılı itibarıyla Kur Korumalı Mevduat uygulamasına son verileceği bilgisi ise politika metninin dikkat çeken unsurları arasında yer aldı. Bu adım, enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde