Kağıt paralar tarih oluyor, dijital para geçişi hızlanacak
Finans Uzmanı İslam Memiş, dijital paralara geçiş sürecinin hızlanacağını ve kağıt paranın kullanımının büyük ölçüde sona ereceğini belirtti.

Memiş, 2030 yılına kadar kağıt para kullanımının büyük oranda azalarak ortadan kalkmasının beklendiğini vurguladı.
Türkiye'deki yüksek enflasyon, kağıt para taşımayı zorlaştırırken, kredi kartı kullanımının artmasıyla küresel çapta kartlı harcamalar önemli ölçüde yükseldi. Memiş, bu noktada yeni banknotların basılmamasının sebeplerini açıklayarak, dijital paralara geçiş sürecinin hızla ilerleyeceğini söyledi.
MERKEZ BANKALARI DİJİTAL PARA PROJELERİNİ HIZLANDIRIYOR
Memiş, dijital paralarla ilgili küresel dönüşüm sürecinin başladığını ifade ederek, merkez bankalarının dijital para projelerine hız verdiğini belirtti. Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) üçüncü faz dijital para denemesinde başarılı sonuçlar elde ettiğine dikkat çekti. Bu gelişmeler, yakın gelecekte dijital paralara geçişin hız kazanacağına işaret ediyor.
KAĞIT PARA YERİNİ DİJİTAL PARAYA BIRAKACAK
Memiş, 2030 yılı itibarıyla kağıt paranın büyük ölçüde tedavülden kalkmasının öngörüldüğünü ve bunun dijital paralara geçişin bir göstergesi olduğunu belirtti. Türkiye'de 200 TL'lik banknotun basılmaması, dijital paraya geçişin öncesindeki bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, 200 TL yerine en fazla 100 TL'lik banknotların basılabileceği ifade ediliyor. Kağıt paranın ortadan kalkmasının, kayıt dışı ekonomiyi engellemeye, para transferlerini takip etmeye ve dijital sistemlere geçişi zorunlu kılmaya yönelik bir adım olduğu düşünülüyor.
DİJİTAL BANKACILIK VE YENİ BANKACILIK MODELLERİ
Türkiye'de dijital bankacılık lisanslarının verilmesi ve geleneksel bankacılık modelinin değişmesi, dijital para sistemine geçişin hızlandığını gösteriyor. Memiş, dijital paralara geçişin önümüzdeki yıllarda finansal sistemi köklü bir şekilde dönüştüreceğini vurguladı.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.