Gelir vergisi beyannamesi sayısında rekor kırıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen çalışmalarla, geçen yıl elde edilen gelirlerle ilgili yaklaşık 5 milyon beyanname verildi, bu da bir rekor olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarlarında da tarihi zirvelere ulaşıldı.

Gelir vergisi beyannamesi sayısında rekor kırıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), özellikle kira ve ücret gelirleri gibi çeşitli kazanç türlerinde kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla önemli adımlar attı. Başkanlık, 1 Mart'tan itibaren mükelleflere SMS göndererek 2024 yılına ait gelir beyan dönemi hakkında bilgilendirme yaptı ve beyanların elektronik ortamda verilebileceğini hatırlattı. Kira, ücret, menkul sermaye iradı gibi gelirler üzerinden beyanname vermesi gereken 1,7 milyon mükellef ile ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden 2,9 milyon kişiye SMS gönderildi. Ayrıca, serbest meslek erbaplarına da yapılan analizlere dayanarak hatırlatmalar yapıldı.

BEYANNAME SAYISINDA ARTIŞ

Bu yıl, 473 bin mükellef ilk kez beyanname vererek, bugüne kadarki en yüksek rakamı oluşturdu. 1 Mart ile 7 Nisan arasındaki dönemde kira, ücret, menkul sermaye iradı gibi gelirler üzerinden 2 milyon 248 bin mükellef beyanname verdi. Bu beyanlarla toplam 857,6 milyar lira matrah ve 267,3 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla göre, beyanname sayısında yüzde 24, matrahda ise yüzde 115 artış yaşandı.

BEYANNAMESİNİ VERMEYENLERE UYARILAR YAPILDI

Beyanname vermeyen mükelleflere, son gün dahil olmak üzere üç kez hatırlatma yapıldı. Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilen beyanname sayısı, matrah ve tahakkuk eden vergi miktarı, bugüne kadarki en yüksek seviyelere ulaştı. Ticari, zirai ve serbest meslek kazancı elde eden mükellefler tarafından 2 milyon 747 bin beyanname verildi, bu beyannamelerle 512,9 milyar lira matrah ve 143,7 milyar lira vergi beyan edildi.

GELİRLERİNİ BEYAN ETMEYENLER TAKİBE ALINDI

Beyan dönemi sona erdikten sonra, gelir beyan etmeyen veya eksik beyanda bulunan mükellefler tespit edilmeye başlandı. Bu mükellefler hakkında cezalı işlem yapılması için vergi dairelerine gönderilecek. Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık hükümleriyle, vergi dairesinden yazı gelmeden beyanname verenler, vergi ziyaı cezasından muaf tutulacak.

KAYIT DIŞI EKONOMİYE KARŞI BAŞARI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılan bilgilendirme ve denetim çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. 2023 ve 2024 vergi dönemlerine ilişkin beyanname veren mükellef sayısının geçen yıl 826 bin 169 arttığını ifade etti. Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini vurguladı ve mükelleflerin doğru ve zamanında beyan yapmalarını teşvik etti.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız