ASO Başkanı Seyit Ardıç ile sohbet (1): ASO; Ankara ve Türkiye’nin güvencesidir
ASO Başkanı Seyit Ardıç, projeleriyle de dikkat çekiyor. 2 gün sürecek röportaj serimizde Ardıç ile bugün ASO’nun deprem bölgesindeki çalışmalarını ve sanayide yeşil dönüşüm hedeflerini konuştuk…
RÖPORTAJ: ORHAN KEMAL ERKILIÇ
Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) 10. Başkanı seçildikten sonra önemli mesajlar veren ASO Başkanı Seyit Ardıç, projeleriyle de dikkat çekiyor. 2 gün sürecek röportaj serimizde Ardıç ile bugün ASO’nun deprem bölgesindeki çalışmalarını ve sanayide yeşil dönüşüm hedeflerini konuştuk…
Seyit Ardıç’ın başkanlığa seçilmesinin ardından her alanda yeni bir ivme yakalayan Ankara Sanayi Odası (ASO), sektörel gelişimden deprem bölgelerine süren yardıma kadar her alanda varlığını ve gücünü hissettiriyor.
Ardıç, ASO’nun 10. Başkanı seçildiğinde, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Ankara’mızı sanayinin de başkenti yapmak için taşın altına elini koyan herkes ile birlikte yürüyeceğiz. Ankara Sanayi Odası’nın kapıları 7 gün 24 saat herkese açık olacak. Bizim için her fabrika bir kale… Yeter ki siz üretin biz hep yanınızda olacağız. Tüm sanayicilerimizle birlikte sadece Ankara sanayisini değil Türkiye’yi de bir üst lige çıkarmak için yeni bir dönemi başlatıyoruz” mesajı vermişti.
Sonrasında yoğun ziyaret trafiği ile çalışmalarını sürdüren ASO Başkanı Ardıç, 6 Şubat’ta 11 kentimizi yıkan deprem felaketinin ardından hızla harekete geçerek her türlü imkâna sahip örnek bir ‘konteyner yaşam alanı’ oluşturulmasına öncülük etmişti.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ile ASO’nun ‘60. Yılı’nı, projelerini, ‘sanayide yeşil dönüşüm’ hedeflerini ve Türk sanayisindeki hayallerini konuştuk.
ÜRETİMİ DEVAM ETTİRECEK ADIMLAR…
*Deprem bölgesinde büyük bir çöküş yaşanan sanayinin ayağa kalkması için yaptığınız çağrılar ses getirdi. Hem tersine göç için hem de bölge sanayisi ve projeleriniz için neler söylersiniz?
Deprem sonrası Ankara Sanayi Odası (ASO) olarak hızlı bir reaksiyon göstererek bölge için ne yapabiliriz kaygısına girdik. Deprem bölgesindeki sanayicilerimizin üretime devam edebilmesi hem bölgenin demografik yapısı hem de ülkemiz açısından çok önemli. Özellikle bölge halkının yaşadığı yerleri terk etmemesi için üretimin devam etmesi gerektiğini çok iyi biliyorduk. Üretimin devam edebilmesi amacıyla da sanayicilerin eleman ihtiyaçlarını tespit edip, bunların Ankaralı sanayiciler tarafından geçici süreliğine karşılanacağı bir öneri ortaya koyduk. Şu anda bölgedeki oda ve borsalarla sürekli temas halindeyiz herhangi bir ihtiyacın ortaya çıkması durumunda kendi imkânlarımız doğrultusunda karşılamaya devam ediyoruz.
EN BÜYÜK PAZARIMIZI KAYBETMEMELİYİZ…
*Sanayide Yeşil Dönüşüm bir tercihten öte kaçınılmaz bir hâl aldı. Ankara sanayisi bu konuda hedeflerine ulaşabilecek mi?
Avrupa Yeşil Mutabakatı AYM’de karbon salımı yüksek, 52 adet referans ürün belirlendi ve bu ürünler için Türkiye’nin AB’ye olan ticaret payı son derece fazla. Bu dönüşüm, Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor; en önemli ticaret partnerimiz Avrupa Birliği (AB) ve son derece güçlü ekonomik bağlarımız var. Dolayısıyla biz bu dönüşüme ayak uyduramaz, AYM kapsamındaki yükümlülükleri yerine getiremezsek en büyük ihracat pazarımızı büyük ölçüde kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız.
ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanlığım döneminde, çevre ve yeşil dönüşüm konusunda sanayi sektöründeki çalışmaların büyük önem verdik. Uzun vadeli hedeflere odaklanan, topluma faydayı gözeten ve bilim temelli hedeflerle azaltım çalışmalarını yapılandıran bir sanayi için tüm paydaşlarımızla eş güdümle ve iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Ankara’da sanayicilerin ham madde kullanımı, atık yönetimi, emisyon, su ve atık su yönetimi konularında ulusal ve uluslararası düzenlemelere göre değerlendirmelerini içeren çevresel durum raporlarını hazırlıyoruz. Bu raporlar karbon ve su ayak izi hesaplamalarını ve tesislerin yeşil dönüşüm için yatırım ihtiyaçlarını da içerecek şekilde hazırlanıyor. Projemizle sanayicilerimizin bilime dayalı hedefler belirlemelerini sağlayarak düşük karbon ekonomisine geçişte önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini ve enerji verimliliği, yeşil altyapı, gelişmiş su döngüselliği, endüstriyel simbiyoz gibi uygulamaları hayata geçirerek ASO olarak ‘yeşil dönüşüm’ünün sağlanmasını hedefliyoruz. Odamız tarafından EWA Kurumsal Danışmanlık Ltd. Şti. ile iş birliği halinde, Mart 2022’de 10 ay süreli “AB Yeşil Mutabakatının ASO Üyesi İşletmeler Üzerindeki Etkilerinin Yönetilmesi Projesi” başlatılmış ve devam etmektedir.
Ankara Sanayi Odası olarak bu ‘yeşil dönüşüm’ün çok önemli olduğunu biliyoruz. İhracat hacmimiz her geçen gün artıyor ve en büyük payda Avrupa bölgesine; ki bizler yeşil dönüşümü sağlayamaz isek en büyük ihracat partnerimiz olan bölgeye ihracat yapamaz hale geleceğiz. Bu konunun çok önemli olduğunu biliyoruz; bu minvalde de çalışmalarımız devam ediyoruz.
YARIN:
ASO Başkanı Seyit Ardıç ile sohbet (2):
Ankara neydi, ne oldu, ne olacak?