600 liralık elektrik faturasının sadece 113 TL'si enerji bedeli

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) verilerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) son tarifelerine göre, konut abonelerinin fatura yükünün büyük bölümü artık doğrudan enerji tüketiminden değil, altyapı hizmetlerinden kaynaklanıyor.

600 liralık elektrik faturasının sadece 113 TL'si enerji bedeli

Son yıllarda elektrik faturalarında yaşanan dönüşüm dikkat çekici boyutlara ulaştı. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe giren yeni tarifeyle birlikte, konut abonelerinin elektrik faturasındaki dağıtım bedelinin payı rekor seviyeye çıkarak yüzde 71’e yükseldi. Aynı dönemde enerji bedelinin payı ise sadece yüzde 19’da kaldı. Kalan yüzde 10’luk kesim ise vergi ve fonlardan oluşuyor. Uzmanlara göre bu yapı, tüketicilerin artık elektrik kullanımından çok, şebeke ve altyapı hizmetlerine ödeme yaptığını gösteriyor.

230 KWH TÜKETİM 596 TL’YE DAYANDI

Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin aylık ortalama 230 kWh elektrik tüketimi için 2021 yılının Nisan ayında ödediği fatura 183 TL civarındayken, aynı tüketim bu yıl 596 TL’yi geçti. Bu miktarın sadece 113 TL’si enerji kullanımından, 422 TL’si dağıtım bedelinden ve 59 TL’si vergi ile fonlardan oluşuyor.

ENERJİYE YÜZDE 25 ZAM, DAĞITIMA YÜZDE 642 ARTIŞ

Son dört yılda enerji birim fiyatı yüzde 24,5 oranında artarken, dağıtım bedelindeki artış yüzde 642’yi aşarak ciddi bir dengesizliği gözler önüne serdi. Yeni tarifeye göre konutlarda günlük 8 kWh üzeri tüketim yapanlara uygulanan yüksek kademe enerji bedeli yüzde 16,1 oranında artırılarak 1,615 TL’ye çıkarıldı. Ancak asıl artış, dağıtım bedelinde yaşandı. 1,365 TL olan dağıtım birim bedeli, yüzde 34,5’lik artışla 1,836 TL’ye yükseltildi.

“FATURANIN 100 LİRASININ 71’İ DAĞITIM ŞİRKETLERİNE GİDİYOR”

Enerji uzmanları, faturalardaki bu yapısal değişimin sosyal etkilerine dikkat çekiyor. EMO’dan yapılan açıklamada, özellikle dar gelirli ailelerin bu artıştan en fazla etkilenen kesim olduğuna vurgu yapıldı. Enerjiye erişimin temel bir insan hakkı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, gelinen noktada “enerji yoksulluğu” riskinin ciddi şekilde arttığını ifade ediyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız