Zorunlu eğitim değişecek mi? Lise eğitimi zorunlu olmaktan çıkacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in “Zorunlu eğitimin çok uzun olduğunu düşünüyorum” açıklamasının ardından 2012-2013’te uygulamaya konan 4+4+4 eğitim modelinin değişimi gündeme geldi. Konuya ilişkin olarak birçok kurum ve kuruluştan hem destek hem de eleştiri açıklamaları yapıldı.

Zorunlu eğitim değişecek mi? Lise eğitimi zorunlu olmaktan çıkacak mı?

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Zorunlu eğitimin çok uzun olduğunu düşünüyorum. Yakında bu konu tartışmaya açılabilir. Çocukları standart bir eğitim sistemine zorlamak doğru olmayabilir” açıklamasının ardından Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü,Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” çalıştayı düzenlemiş ve Bakan Tekin’in açıklamalarını destekler nitelikte sonuçlar ortaya koymuştu.

“Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitim Yansımaları” çalıştayı sonuç raporunda, “Zorunlu eğitim bir hak olmalı, dayatma değil! Herkes mezun olmamalı kalite artmalı. Mesleki eğitime geçiş teşvik edilmeli. Üniversite kontenjanları i̇htiyaca göre belirlenmeli” başlıklarının yanı sıra lise eğitiminin zorunlu olmaktan çıkarılması ve dört yıldan üç yıla indirilmesi gerektiği belirtildi.

“ANAYASAL BİR HAK HEDEF ALINARAK SUÇ İŞLENİYOR”

"Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitim Yansımaları Çalıştayı" raporundan sonra olası değişikliğe eğitim grupları ve milletvekillerinden tepkiler geldi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan 27. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Eğitim Sen Kurucu Genel Başkanı Yıldırım Kaya, zorunlu eğitimin kaldırılmasının eğitim kalitesini düşüreceğini ve çocuk işçiliğini artıracağını belirtti. Kaya, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

“Zorunlu eğitimin okul öncesini de kapsaması gerekirken, süresinin kısaltılması gündeme taşınarak, Anayasal bir hak çocuklarımızın elinden alınmak isteniyor. Okul öncesi, İlkokul, ortaokul ve lisede zorunlu ve kesintisiz eğitim olmazsa olmazdır. Aksi uygulamaların eğitimi kesintiye uğrattığını, telafisi mümkün olmayan nesillerin kaybına neden olduğunu görüyoruz. Zorunlu eğitime “dayatma” diyerek hedeflerine koyanlar, Anayasal bir hakkı hedef alarak suç işliyor.”

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız