Üniversitelerde kontenjanlar açıklandı mı? YÖK Başkanı Erol Özvar ne açıkladı?
Üniversiteye girecek öğrenciler üniversite kontenjanlarını araştırıyor. Peki, Üniversitelerde kontenjanlar açıklandı mı? YÖK Başkanı Erol Özvar ne açıkladı? İşte detaylar…
YÖK Başkanı Özvar, 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2023-YKS) ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. YÖK olarak her adımda öğrencilerin yanında olduklarını belirten Özvar, öğrencilere iki program ya da yan dal yapmalarını tavsiye ederek, dijital okuryazarlık, kodlama ve yazılım alanlarına ilgi duyulmasını beklediklerini aktardı.
Özvar, geçen yıla oranla YKS başvurularında yüzde 9’luk bir artış olduğunun altını çizerek, "Her bireyin üniversiteye erişiminin hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bizler de yükseköğretime olan erişimi artırmak ve daha kapsayıcı bir yükseköğretim anlayışı oluşturmak için veri temelli adımlar atmaya devam ediyoruz" diye konuştu.
DEPREMZEDELERE TOPLAMDA 24 BİN 641 EK KONTENJAN AYRILDI
6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği iller ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için bu yıl YKS’de ek bir kontenjan tanımladıklarını kaydeden Özvar, bu kapsamda, depreme maruz kalan illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda, mevcut kontenjanın dışında ilave yüzde 25 kontenjan ayrılmasını kararlaştırdıklarını belirtti. Özvar, ayrıca vakıf üniversitelerinde de her bir programda 1’er burslu kontenjan ayrıldığını ifade ederek, "Böylece 21 bin 215’i devlet, 3 bin 426’sı vakıf olmak üzere depremzede öğrencilerimize toplamda 24 bin 641 ek kontenjan ayırmış olduk" şeklinde konuştu.
YKS 2023 ne zaman? YKS 2023 saat kaçta başlıyor? 2023 YKS’de uyulması gereken kurallar nelerdir?
YKS Giriş Belgesi nasıl alınır? 2023 YKS Giriş Belgesi ne zaman alınır?
853 BİN KONTENJAN BELİRLENDİ
Özvar, 34 yaş ve üzerindeki kadınlardan geçmişte yükseköğretim fırsatlarından mahrum kalanlara yönelik üniversiteye girişte kolaylık sağladıklarını belirterek, "Onlar için üniversitelerde ilk kez ek kontenjan ayırdık. Bu kapsamda 34 yaş ve üzeri kadınlar için 8 bin 105’i lisans, 12 bin 937’si önlisans olmak üzere toplamda 21 bin 42 kontenjan ayrılmış durumdadır. Bu sene örgün öğretimde önlisans programlarımız için 388 bin, lisans programlarımız için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlenmiştir. Bu kontenjanların yaklaşık yüzde 21’i vakıf yükseköğretim kurumlarına ayrılmıştır. Açıköğretim ve uzaktan öğretim kontenjanlarımızla birlikte toplamda 1 milyon 61 bin kontenjan mevcuttur. 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar ile şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil edildiğinde toplam kontenjan 1 milyon 111 bine ulaşmıştır. Bu kontenjanlara ilaveten 15 bin civarında KKTC üniversiteleri ve yurtdışındaki üniversitelere kontenjanlar ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.
KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA FAZLA YÜKSEKÖĞRETİMDEN FAYDALANIYOR
Yükseköğretim sistemi içinde halihazırda 746 bini vakıf yükseköğretim kurumlarında, 3 milyon 368 bini örgün eğitim içerisinde ve devlet yükseköğretim kurumlarında, 2 milyon 836 bini ise açıköğretimde olmak üzere toplamda 6 milyon 950 bin öğrenci bulunduğunu kaydeden Özvar, "Kadın ve erkek öğrencilerimiz açısından baktığımızda geçen yıla kadar yükseköğretimdeki toplam erkek öğrenci sayısı kadınlardan fazla iken bu yıl ilk defa kadınların sayısı erkekleri geçmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla şu anda kadınların erkeklerden daha fazla oranda yükseköğretimden faydalandığını görmek sevindiricidir" açıkladı.