Üniversite tercih süreci başlıyor: Tercih sürecinde nasıl yol izlemeliyiz?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, 2024-YKS Üniversite Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun yayınlanmasıyla üniversite tercihleri süreci yarın başlıyor.

Üniversite tercih süreci başlıyor: Tercih sürecinde nasıl yol izlemeliyiz?

25 Temmuz Perşembe başlayacak olan tercih dönemi 2 Ağustos'ta sona erecektir.Tercih döneminde, aday öğrenciler, akademisyenler ve uzman tercih danışmanlarından destek alarak en uygun seçeneği belirlemeye çalışıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Psikolog Nizam Aydın, öğrencilerin tercih sürecinde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Eğitimde yeni düzenleme: Müfettiş öğretmeni görevden alabilir!Eğitimde yeni düzenleme: Müfettiş öğretmeni görevden alabilir!

HAYAL ETTİKLERİ ÜNİVERSİTELERİ ÜST SIRAYA YAZMALILAR

Psikolog Nizam Aydın, tercih yaparken iki ana açıdan değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti: teknik ve akademik açıdan. Teknik açıdan, öğrencilerin başarı sıralamalarına göre tercih yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Aydın, "Öğrenciler, en çok istedikleri ve hayal ettikleri üniversite ve bölümleri en üst sıraya yazmalıdır. Başarı sıralamasına yakın ve altında olan üniversiteleri alt sıralara yerleştirmelidirler" dedi.

tercih-sureci.jpg

MANTIKLI VE BİLİNÇLİ HAREKET EDİLMELİ

Aydın, 24 tercih hakkının hepsinin doldurulmasının zorunlu olmadığını ifade etti. "Öğrenciler, her zaman 24 tercihi doldurmak zorunda değiller. Az tercih yapmak ya da yalnızca üniversiteye yerleşmiş olmak için çok fazla tercih yapmak gerekmiyor. Önemli olan, mantıklı ve bilinçli hareket etmektir" şeklinde konuştu.

universite-tercih-donemi.jpg

ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTELERİ TAKİP ETMELİ

Aydın, akademik değerlendirme açısından öğrencilerin üniversitelerin akademik kadrolarını, ders içeriklerini, uluslararası imkanları ve öğrenci kulüplerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti. "Öğrenciler, üniversitelerin akademik kadrosu, ders müfredatları ve öğrenci destek hizmetleri gibi faktörleri değerlendirmelidirler" dedi.

sym.jpg

YURTDIŞINDA AVANTAJ SAĞLAYABİLİR

Nizam Aydın, TYÇ logolu ve akreditasyonlu programların önemine değindi. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin TYÇ logolu 45 programı bulunduğunu belirten Aydın, "Gençler, üniversitelerin sunduğu öğrenci kulüpleri, Erasmus imkanları ve akreditasyon durumlarına dikkat etmelidir. Bu diplomalar, uluslararası geçerliliği olan belgeler sağlayarak mezun olduktan sonra yurtdışında avantaj yaratabilir" diye ekledi.

EĞİTİM HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ