Türkçe Öğretmeni Dal: "Ara tatilde çocuklar için esnek bir çalışma planı yapılmalı"

Türkçe Öğretmeni, Çocuk Gelişimi Uzmanı Ebrar Ezo Dal, ara tatilin verimli geçmesinin yanında aile içi sosyalleşmenin de önemli olduğunu dile getirerek, "Ara tatilde çocuklar için esnek bir çalışma planı yapılmalı" dedi.

Türkçe Öğretmeni Dal: "Ara tatilde çocuklar için esnek bir çalışma planı yapılmalı"

İlkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki binlerce öğrenci, 31 Mart 2025 Pazartesi ve 4 Nisan 2025 Cuma tarihleri arasında ara tatil yapacak. Türkçe Öğretmeni, Çocuk Gelişimi Uzmanı Ebrar Ezo Dal, ara tatilin çocuklar için verimli ve dinlenebildikleri bir dönem olması gerektiğini söyledi.

Ara tatilin okuma alışkanlığı kazanmak için bir fırsat olduğunu söyleyen Dal, yeniankara.com.tr'ye şöyle konuştu:

"BOL BOL OKUMA YAPMAK İÇİN BİR FIRSAT"

Ara tatilin verimli geçmesi için dikkat edilmesi gereken bazı temel başlıklar var. Öncelikle uyku düzeni konusunda ailelere ve çocuklara sorumluluk düşüyor. Çocuk nasılsa yarın okul yok diye düşünüp gece geç saatlere kadar oyun oynayabilir. Bu konuda ailelerin önlem alması gerek. Tatil de olsa uyku düzeni korunmalı. Bununla birlikte ekran süresinin kısıtlanması da önemli. Günün tamamını ekran karşısında geçirmemeleri gerekiyor. Sosyal medya kullanımını en aza indirmek, bunun yerine eğitici içeriklere yönelmek, Youtube, UDEMY gibi platformlarda daha ilgi çekici videolar izleyebilirler. Belgesellere yönelebilir ya da akademik ve kişisel gelişime odaklanıp hangi derslerde ne ne eksiği varsa onun üzerine eğitim platformlarından yararlanabilirler. Yani teknoloji kullanımı aslında bununla sınırlandırılabilir. Bol bol okuma yapmak için de bir fırsat. Çocuklar, 'derslerden vakit bulamıyoruz' diyerek okuma yapmıyor olabilirler. Kitap okumama bahanesi dersler ve ödevler olabiliyor çoğu zaman. Derslerin ara verildiği bu dönemde kitap okuma alışkanlığı da ilerletilebilir.

"ÇOCUKLARI EKSİKLERİNİ TAMAMLAMAYA TEŞVİK ETMEK ÖNEMLİ"

Çocukları sürekli ders çalışmaya zorlamak yerine eksiklerini tamamlayamaya teşvik etmek önemli. Çok sıkı bir ders programı hazırlayıp soru çözme sınırı belirlemek yerine eksiklerini tamamlamasına ya da ilgi duyduğu bir alanda daha fazla bilgi sahibi olmasına teşvik edebiliriz. Sosyal iletişim de bu dönemde artırılmalı. Örneğin kitap okuma ailecek yapılabilir, akşamları ailecek film izlenebilir. Basit bir yürüyüşe çıkmak dahi çocukların aileleriyle olan duygusal bağlarını güçlendirmek için bir fırsat. Bunun yanında Çocuklar yaşadığı şehirdeki kültürel mekanları gezebilir. Hem aileyle hem zaman geçirip hem de bu vaktin kaliteli olmasını sağlamak önemli.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN ESNEK BİR PLAN GEREKİYOR"

Esnek bir çalışma planı yapılmalı. Çünkü motive edici ve sürdürülebilir olması açısından esnek bir plan gerekiyor. Plan da disiplin oluşturmak için gerekli. Bunlar birbirine bağlı. Derslere sıkmadan, tatilin keyfini de çok kaçırmadan günde iki saatlik bir verimli çalışma yeterli olacaktır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız