KIRSİAD Genel Sekreteri Turan Yıldırım'dan eğitimle ilgili önemli tavsiye!
KIRSİAD Genel Sekreteri ve Kırşehirli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Ortadoğulular Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Yıldırım, Eğitim Merkezi adlı canlı yayın programına katıldı.
KIRSİAD Genel Sekreteri ve Kırşehirli Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Ortadoğulular Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Yıldırım, Bloomberg HT TV'de yayınlanan Eğitim Merkezi adlı programda sunucu Turgut Özay'ın konuğu oldu.
''DÜNYA DEĞİŞİYOR EĞİTİM DE DEĞİŞİYOR''
Yıldırım katıldığı programda, dünyadaki eğitim ikliminden söz etti. Yıldırım: ''Eğitim zor bir iş. Bunu her zaman gözlemliyoruz. Pandemi döneminde bunun kıymetini daha iyi anladık diye düşünüyorum. Dünya değişiyor, değiştiği gibi teknoloji değişiyor, bütün imkanlar değişiyor. Onunla beraber eğitim de değişiyor aslında. Temel olarak aileden alıp bir meslek edindirmeye kadar getirdiğimiz şeye eğitim diyoruz. Ama biz Türkiye'de akademik kısmını konuşuyoruz. Bütünüyle bir bireyin hayata hazırlanması eğitim. Dolayısıyla sürece bağlı olarak yavaş yavaş zorlaştığını görüyoruz.'' şeklinde konuştu.
''EĞİTİM İKİ ÜÇ YILLIK BİR KONU DEĞİL''
Yıldırım, ülkedeki gençlere eğitim verebilecek bir eğitimci kadrosu var mı ve bundan sonraki süreçler için eğitimi nasıl gördüğü sorusuna ise: ''Bir eğitim modelinin doğruluğunu tespit edebilmeniz için bir çocuğun okul öncesi dönemden başlayarak, üniversite sonuna kadar aynı eğitim modelinde gitmesini izlemeniz lazım. Sonrası da iş hayatında bunu nasıl başarıya çevirdiği ile alakalı. Aslında bu günümüzde konuşulduğu gibi iki üç yıllık bir konu değil. Bir eğitim modelinin başarılı olup olmadığını minimum 18 yıl gibi bir sürede gözlemleyebiliyorsunuz. Dolayısıyla biz bugünden bit eğitim programı hazırlarken 20 yıl sonrasındaki dünyayı planlamamız lazım.'' dedi.
''ÖĞRETMENLER EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN TEMEL TAŞI''
Çocukların geleceğe hazırlanmasının çok önemli bir husus olduğunu dile getiren Yıldırım: ''Akademik olarak aldığınız eğitimler sizi mesleki olarak bir yere hazırlıyor ve bu ilerideki sosyal hayatınızı bütünüyle değiştirebilen bir unsur. Anne baba eğitimiyle başlayan eğitim ise başka bir şey. Biz gelecekte başarılı olan insanları bu günlerden şöyle görüyoruz; Akademik eğitimle normal almış olduğu temel eğitimi birleştirebilen ve bunu iş hayatında kullanabilen insanlara başarılı diyoruz.'' ifadelerini kullandı.
Eğitimin en temel kaynağının öğretmenler olduğunu ve kendisinin de bir matematik öğretmeni olduğunu söyleyen Yıldırım: ''Öğretmenler eğitim sektörünün temel taşı. Öğrencileri doğru yönlendirebilmek, geleceği okuyabilmek için temel etkenlerin başında geliyor öğretmenlerimiz.'' dedi.
''İHTİYAÇ DUYULAN MESLEKLER TERCİH EDİLMELİ''
Eğitim fakültelerindeki durumu da aktaran Yıldırım: ''Her yıl on binlerce öğrenciyi fakültelere gönderiyoruz. Onların içinden meslektaşlarımız da oluyor. Öğretmenler de sonuçta geçmişte öğrencilikten geliyor. Eğitim fakültelerinde son zamanlarda öğrenci kaybının olduğunu görüyoruz. Bu iyi irdelenmesi gereken bir şey.'' diye konuştu.
Bu durumun sebebinin gelecek kaygısı olduğunu açıklayan Yıldırım, atanamayan öğretmenler ve sözleşmeli öğretmenler gibi durumlarla öğretmenlerin yalnız bırakıldığını söyledi.
Gelecekteki kariyer planlamalarıyla ilgili öğrencilere tavsiyede bulunan Yıldırım, gelecekte ihtiyaç duyulan meslek gruplarının tercih edilmesi gerektiğini de belirtti.