Af mağduru öğrenciler için muhalefet harekete geçti ama iktidar neden sessiz kalıyor?

Binlerce üniversite öğrencisinin mağduriyet yaşadığı "öğrenci affı" konusunda muhalefet partileri harekete geçip kanun teklifi vererek basın açıklaması ile konuyu gündeme getirirken; iktidara mensup milletvekilleri ise konuya duyarsız kalıyor. Son olarak Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, mağduriyetin giderilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sundu; CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman ise basın açıklaması ile mağdurların sesi oldu.

Af mağduru öğrenciler için muhalefet harekete geçti ama iktidar neden sessiz kalıyor?

DEĞERLENDİRME: ADEM YAVUZ IRGATOĞLU

Af mağduru öğrencilerin gözü kulağı TBMM'den gelecek müjdeli habere çevrildi. anadolugazete.com.tr'nin bir yıldır takip ederek sürekli gündeme getirdiği ve fikri takibini yaptığı "öğrenci affı" konusunda son günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor.

Geçen hafta Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, mağduriyetin giderilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sunmuş, öğrencilerin taleplerini iletmişti. Karaman'ın ardından CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko, TBMM'de ortak basın açıklaması yaparak öğrencilerin mağduriyetini bir kez daha gündeme getirdi.

CHP'li milletvekilleri, "Tıp fakültelerindeki eğitim süresinin azami 9 yıl olması"nın öğrenciler üzerinden baskı oluşturduğunu dile getirerek, Türkiye'de aralarında tıp, diş hekimliği, mühendislik vb. bölümlerde eğitim gören; ancak pandemi ve deprem gibi nedenlerden dolayı 2022'deki aftan yararlanamayan öğrencilerin sesi oldu. Bu zaman diliminde "azami süre"ye takılarak okullarından atılma tehlikesi ile karşı karşıya olan 487 bin mağdur öğrenci olduğu biliniyor.

Af mağduru öğrenciler çaresiz!Af mağduru öğrenciler çaresiz!

aylin-yaman.jpg

"UYGULAMANIN PSİŞİK VE SOSYAL BOYUTLARI GÖZ ARDI EDİLİYOR"

CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, TBMM'de düzenlediği basın açıklamasında, "YÖK tarafından belirlenmiş olan, tıp fakültelerindeki eğitim süresinin azami 9 yıl olması durumuna dikkati çekerek, bu uygulamanın psişik ve sosyal boyutlarının göz ardı edildiğini söyledi.

Yaman, yaptığı açıklamada, "Tıp fakültelerindeki eğitim süresinin azami 9 yıl olması durumunun, öğrenciler üzerinde yarattığı psişik baskı mutlaka yeniden değerlendirilmelidir." dedi.

Tıp fakültelerinin zor kazanılan bir bölüm olduğuna dikkati çeken Aylin Yaman, "Bu gençler, çok zor kazanılan bir okulu, disiplinli çalışmaları sayesinde kazanmışlardır. Kısacası, eğitim sürelerinin uzaması, disiplinsizlik nedenli bir çalışmama durumu değildir. Gençlerin ruh sağlığının gözetilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Öğrencilerin yaşadığı ekonomik zorluklara da değinen CHP Ankara Milletvekili Aylin Yaman, konuşmasında şunları ifade etti: "Ekonomik zorluklarla okuyamayan, uyum sorunu yaşayan, yurt koşullarında ağır çalışma düzenini sürdüremeyen öğrenciler bulunmaktadır. Bu öğrencilerin, okullarından uzaklaştırılması, bu gençlerin elimizden kayıp gitmesi demektir. Hedefimiz, geleceğimiz olan bu gençleri kazanmak olmalıdır."

Öğrencilerin eğitimlerine ara vermeleri arasında birçok sebep olduğunun altını çizen Yaman, yaşanan sorunlar nedeniyle öğrencilerden intihara teşebbüs edenlerin de olduğunu kaydetti. Tıp fakültelerine 9 yıllık eğitim süresi tanınmasını eleştiren Yaman, bu durumun tıp fakültelerinde zor olduğunu hatırlatarak "Bu gençlerimizi çıkacak afları bekletmek yerine mutlaka kazanmalıyız." dedi.

chp-pala.jpg

"YÖK'TEN RANDEVU ALAMIYORUZ"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ise Türkiye'de tıp eğitiminde ciddi sıkıntılar olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bu sorunları görüşebilmek için önce Sağlık, Aile ve Çalışma Komisyonu'nu toplantıya davet ettik ama bu toplantı komisyon başkanı tarafından kabul görmedi. Ancak önümüzdeki hafta Sayın Başkan, bu konuşu görüşmek üzere komisyonun toplanacağını belirtti. Sıkıntıları, sorunları ve çözüm önerilerini toplumla paylayacağız dedik. YÖK'ten de bu sorunları paylaşmak için randevu istedik ama bir türlü randevu alamadık."

kanko.jpg

"HÜKÜMET BU SESİ DUYMALI"

CHP Kocaeli Milletvekili Mühip Kanko da yaptığı açıklamada "Ben de bu feryadı duyurmak istiyorum çünkü tıp fakültesinden birçok arkadaşımız okuldan atılma ile karşı karşıya durumda. Bir pandemi süreci yaşadık, iki dönem öğrencilerimiz okula devam edemedi. Öğrencilerimizin atılmaması için bu toplantıyı yapıyoruz, hükümetin bu sesi duyması lazım." dedi.

Af mağduru öğrenciler için bir adım atıldı ama devamı lazım!Af mağduru öğrenciler için bir adım atıldı ama devamı lazım!

NE OLMUŞTU?

Türkiye'de 2014-2015 yıllarında 2547 Sayılı Kanun'un (Yükseköğretim Kanunu) düzenlenmesi ile yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim politikasında büyük değişiklikler yaşandı. Ancak azami süredeki değişikliğe takılan ve çeşitli gerekçelerle eğitimlerine devam edemeyen 480 binin üzerinde üniversite öğrencisinin üniversitelerle ilişiğinin kesilmesi söz konusu.

Yükseköğretim Kanunu’nun içeriğinde bulunan öğrenim maddesindeki azami süre şu şekilde belirlenmişti: "Ön lisans kaydı olan öğrenciler 2 sene sürecek öğrenim süresini 4 senede, lisans kaydı olan öğrenciler 4 sene sürecek öğrenim süresini 7 senede, tıp vb. bölümlerde kayıtlı öğrenciler ise öğrenim süresi olan 6 seneyi 9 senede bitirmek zorunda."

saaedet.jpg

TEKLİF VE GEREKÇESİ MECLİS'E SUNULDU

Saadet Partisi Samsun Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Karaman, “Öğrenci affı ve yüksek öğretimde azami sürelerin iyileştirilmesine” dair kanun teklifini 28 Mayıs'ta TBBM Başkanlığına sundu. Karaman'ın hazırladığı "Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ve gerekçesi TBMM kayıtlarına geçti.