Sınır Tanımayan Doktorlar: Filistinliler sağlık hizmetinden mahrum bırakılıyor

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarına başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, işgal altındaki Batı Şeria'da uyguladığı kısıtlamaların El Halil kentindeki Filistinlileri sağlık hizmetlerinden mahrum bıraktığını bildirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar: Filistinliler sağlık hizmetinden mahrum bırakılıyor

MSF'nin "İşgal altındaki yaşam: El Halil'deki Filistinlileri zorla tehcir etme tehlikesi" başlığıyla yayımladığı raporda, Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El Halil kenti sakinlerine sağlık hizmeti ve diğer temel ihtiyaçların ulaştırılmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

Raporda, El Halil'de yaşayan Filistinlilerin sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıldığı ve bunun hızla ivme kazandığı belirtildi. İsrail ordusunun uyguladığı kısıtlamalar ve İsrailli askerler ile Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin sürdürdükleri şiddet nedeniyle El Halil sakinlerinin sağlık hizmetlerine erişemediği ifade edildi.

MSF'nin raporuna göre, İsrail'in Filistinlilere yönelik seyahat kısıtlamalarının insanların sağlığı üzerinde yıkıcı etkileri bulunuyor. Sağlık merkezlerinin kapalı olması nedeniyle birçok kişi ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine ulaşamıyor. Batı Şeria'nın El Halil kenti ve çevresinde yaşayan Filistinlilerin çoğu, fiziksel yaralanma veya psikolojik travmalar yaşadıklarında sınırlı sağlık hizmetlerine ulaşmakta zorlanıyor.

MSF'nin İnsani İşler Direktörü Frederieke van Dongen, İsrail'in kısıtlamalarının El Halil'de yaşayan Filistinlilerin büyük acı çekmesine neden olduğunu ve bu durumun onların zihinsel ve fiziksel sağlığını ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Raporda, El Halil'deki ailelerin kısıtlamalar nedeniyle yoksulluk çektiği ve bu durumun sağlık sigortalarını iptal etmelerine, beslenmelerinde kısıtlamalara ve ilaçları alamamalarına neden olduğu vurgulandı.

El Halil'de "H2" olarak adlandırılan bölgenin, Batı Şeria'daki en fazla kısıtlamanın yaşandığı yer olduğu belirtildi. Bu bölgede İsrail ordusunun oluşturduğu 21 kontrol noktası bulunuyor ve bu noktalar Filistinlilerin hareketini kontrol ediyor, sağlık çalışanlarının bölgeye ulaşmasını engelliyor.

MSF, ekim ayından bu yana El Halil genelinde zorla yerinden edilen veya evleri yıkılan 1500'den fazla Filistinliye müdahale etti. Raporda, Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık sektörüne yönelik 447 saldırıyı kaydeden verilerine işaret edilerek, gözle görülür bir artış olduğu ifade edildi.

MSF, uluslararası topluma İsrail hükümetinin uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi ve tıbbi bakım ile diğer temel hizmetlere erişimi sağlamak için acilen harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin uyguladığı şiddet ve Filistinlileri zorla yerinden etme karşısında güvenliğin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Filistin yönetimi, 1997'de İsrail ve Filistin yönetimi arasında imzalanan anlaşmayla El Halil kentini H1 ve H2 olarak iki bölgeye ayırmıştı. Filistin yönetimi H1 bölgesinin sivil yönetimini ve güvenliğini üstlenirken, İsrail ordusu H2 bölgesinin güvenliğini sağlıyor. El Halil'deki Filistinli nüfusun yoğun olduğu Eski Şehir, H2 bölgesinde yer alıyor.