Sahra Çölü'nü su bastı: 50 yıl sonra yoğun yağış!

Kuzey Afrika’nın devasa Sahra Çölü, küresel iklim değişikliğinin etkileriyle alışılmadık hava olaylarına sahne oluyor.

Sahra Çölü'nü su bastı: 50 yıl sonra yoğun yağış!

Fas’ın güneydoğusunda yer alan bu bölge, 50 yılın ardından ilk kez sel felaketiyle karşılaştı. Normalde dünyanın en kurak yerlerinden biri olan Sahra, iki gün boyunca süren yoğun yağışların ardından nadir görülen bir su baskını yaşadı.

YOĞUN YAĞIŞLAR VE OLAĞAN DIŞI DURUMLAR

Fas Meteoroloji Kurumu yetkilisi Hüseyin Youabeb, son yıllarda bölgede yağışların giderek azaldığını belirtirken, “Bu kadar kısa sürede böyle yoğun yağış almayalı 30 ila 50 yıl oldu” açıklamasıyla yaşananları olağan dışı olarak değerlendirdi. Bölge, yıllık yağış ortalamalarının çok üstüne çıkarak su baskınlarına yol açtı ve uzun zamandır görülmeyen sel felaketine sahne oldu.

EKSTRATROPİKAL FIRTINALARIN ETKİSİ

Uzmanlar, Sahra Çölü’ndeki bu aşırı yağışları “ekstratropikal fırtınalar” olarak nitelendiriyor. Fas Meteoroloji Kurumu, atmosferdeki nem miktarının artmasıyla oluşan bu fırtınaların, bölgedeki buharlaşma sürecini hızlandırdığını ve daha fazla yağış getirdiğini ifade etti. Bu tür alışılmadık hava olaylarının, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık görülmesi bekleniyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN BÜYÜYEN ETKİSİ

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, küresel sıcaklık artışları su döngülerini hızlandırarak hava olaylarını daha öngörülemez hale getiriyor. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, artan sıcaklıkların su döngüsünü hem hızlandırdığını hem de dengesizleştirdiğini belirterek, “Dünyamız ya aşırı suyla ya da aşırı kuraklıkla karşı karşıya. Bu, giderek büyüyen ve ciddiyet kazanan bir sorun” dedi.

GELECEKTE DAHA FAZLA FELAKET BEKLENİYOR

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle Sahra Çölü gibi aşırı kurak bölgelerde benzer fırtınaların ve su baskınlarının daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Fas’ın güneydoğusu gibi bölgelerde, bu tür olayların gelecek yıllarda artacağı tahmin ediliyor.