Ortadoğu'daki gelişmeler! Gazze'de, Suriye'de ve Yemen'de neler oluyor?
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve uyguladığı ambargonun etkisiyle zorluk çeken Filistinlilere, hayır kurumları tarafından sıcak yemek yardımı yapıldı. Körfez ülkeleri Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması çağrısında bulunarak, Lübnan ve Gazze'ye desteğin süreceğini vurguladı.
Gazze'de son 3 günde soğuk nedeniyle hayatını kaybeden bebeklerin sayısı 4'e yükseldi. İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü saldırılar ve abluka nedeniyle zor durumda kalan Gazze Şeridi’nde, yaklaşık 2,3 milyon nüfusun büyük kısmı yerinden edilerek zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya kaldı.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de her 10 kişiden 9'u evlerinden oldu. Yerinden edilen Filistinliler, hem İsrail’in bombardımanları hem de açlıkla mücadele ederken, barınma sıkıntısı nedeniyle hayatta kalmaya çalışıyor. Birçok aile, evlerini kaybettikleri için çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.
SOĞUK NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDEN BEBEKLERİN SAYISI 4’E YÜKSELDİ
Son dönemde hava sıcaklıklarının düşmesiyle, çadırlarda yaşayan bebekler soğuk hava koşullarına karşı savunmasız kaldı. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın bildirdiğine göre, son 3 günde soğuk nedeniyle hayatını kaybeden bebeklerin sayısı 4’e yükseldi.
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 45 bin 361 Filistinli hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 17 bin 492’si çocuk, 11 bin 979’u ise kadın. Ayrıca, 107 bin 803 kişi yaralandı. Enkaz altında binlerce kişinin olduğu ve halkın sığındığı hastane ile eğitim kurumlarının hedef alındığı belirtiliyor.
GAZZE'DE SICAK YEMEK DAĞITIMI
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve uyguladığı ambargo nedeniyle zor günler geçiren Filistinlilere, bölgeye sığınanlara sıcak yemek yardımı yapıldı. Saldırılardan kaçarak Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine sığınan Filistinlilere, hayır kurumları tarafından sıcak yemek dağıtıldı. Dağıtım sırasında yoğunluk yaşanırken, bu yardım, Gazze'deki zorlu yaşam koşullarında halk için önemli bir destek oldu.
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN SURİYE'YE YAPTIRIM KALDIRMA ÇAĞRISI
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Suriye'ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılması ve Suriye halkına her türlü desteğin sağlanması gerektiği çağrısında bulundu. Kuveyt'te düzenlenen olağanüstü toplantının ardından yayımlanan bildiride, Suriye'nin güvenliği ve istikrarı için kapsamlı bir geçiş süreci çağrısı yapıldı. Ayrıca, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları ve Golan Tepeleri’ndeki işgali kınandı, Suriye'ye insani yardımların artırılacağı belirtildi. KİK, Lübnan'a yönelik de desteklerinin süreceğini vurguladı.
İSRAİL'İN YEMEN'E DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRILARINDA ÖLÜ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ
İsrail'in Yemen'deki İran destekli Husilerin kontrolündeki Sana Uluslararası Havalimanı ve Hudeyde kentine yönelik düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 6'ya yükseldi. 40 kişi de yaralandı. Saldırı sırasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da havalimanında bulundu. Ghebreyesus, saldırı sırasında uçağının mürettebatından bir kişinin yaralandığını ve havalimanındaki hasar nedeniyle kalkışta gecikmeler yaşandığını açıkladı.
YEMEN'DEN İSRAİL'E YİNE FÜZE SALDIRISI: 18 YARALI
Yemen'deki İran destekli Husiler, bir füze daha fırlatarak İsrail'e saldırı düzenledi. İsrail ordusu füzenin etkisiz hale getirildiğini açıkladı, ancak olay sırasında 18 kişi sığınaklara kaçarken yaralandı. Ayrıca, Ben Gurion Havaalanı'na yapılması planlanan uçuşlar güvenlik uyarıları nedeniyle gecikti. Bu saldırı, Husilerin Ekim 2023’ten itibaren İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misilleme saldırılarının bir parçası olarak kaydedildi.
GAZZE'DEKİ GAZETECİLERE YÖNELİK İSRAİL SALDIRILARI PROTESTO EDİLDİ
İsrail’in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden 5 gazeteci, Deyr Belah kentinde toprağa verildi. Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesi önünde toplanan gazeteciler, İsrail’in saldırılarını kınayarak, meslektaşlarını andılar. Gazeteci İslam Bedir, Gazze halkının sesini dünyaya duyurmayı sürdüreceklerini belirterek, İsrail’in basın mensuplarına yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
DOĞU KUDÜS'TEKİ MESCİD-İ AKSA'YA BASKIN
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, sabah saatlerinde İsrail polisinin eşliğinde işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.
İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’nın statükosunda herhangi bir değişiklik olmadığı belirtildi. Ben-Gvir, göreve geldikten sadece birkaç gün sonra, 3 Ocak 2023'te de Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren ilk görevdeki İsrailli Bakan olmuştu.
Aşırı sağcı Ben-Gvir, İsrail’de yasaklanan Yahudi üstünlükçü terör örgütü Kah hareketinin bir üyesi olarak biliniyor ve Filistinlilere karşı sert söylemleriyle tanınıyor. Mescid-i Aksa’nın Yahudileştirilmesi ve burada İsrail’in egemenlik kurması gerektiği yönündeki açıklamalarıyla dikkat çekiyor.
MESCİD-İ AKSA'NIN STATÜKOSU
1994’te İsrail ile Ürdün arasında imzalanan Vadi Araba Anlaşması'na göre, Kudüs’teki dini işler Ürdün’e ait. 2013’te ise Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşma, Kudüs’teki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkının Ürdün'e verilmesini öngörüyor. Bu çerçevede Mescid-i Aksa, Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin yönetiminde bulunuyor.
Yahudi ziyaretçiler, 2003’ten bu yana Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin izni olmaksızın, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret edebiliyor. İsrail yönetimi, Aksa’da yalnızca Müslümanların ibadet edebileceği, diğer dinlerin mensuplarının ise sadece ziyaret edebileceği tarihi statükonun korunduğunu savunsa da, fanatik Yahudi yerleşimcilerin İsrail polisinin korumasında burada dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça gündeme gelmektedir.