'Eğitim hakkı'nda iklim krizi engeli: Hayatın her alanını etkiliyor
Kimilerinin 'iklim krizi' dediği kimilerinin de 'iklim değişikliği' olarak gördüğü bu durumdan sadece ekosistem, tarım, su kaynakları, sağlık ve ekonomi değil, eğitim de etkileniyor.
HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
İklim değişikliği etkilerinin her geçen gün daha da artarak hissedildiği son günlerde yaşanan aşırı hava sıcaklıklarıyla, yer yer şiddetli sağanaklarla bir kez daha görüldü. Kimilerinin 'iklim krizi' dediği kimilerinin de 'iklim değişikliği' olarak gördüğü bu durumdan sadece ekosistem, tarım, su kaynakları, sağlık ve ekonomi değil, eğitim de etkileniyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun raporları, iklim değişikliğinin eğitim üzerindeki etkileri gerçeği ortaya koyuyor. Bölgesel olarak doğal afetten çok kez etkilenen Asya'ya odaklanılarak gerçekleştirilen raporda, aşırı hava olaylarının eğitimi olumsuz etkilediği, öğrencilerin eğitim hayatlarına ara vermek zorunda kaldığı görülüyor.
İklim değişikliğine bağlı gerçekleşen felaketler, öğrencilerin eğitime ulaşmasına engel oluyor. Fırtına, sel gibi hava olayları okulların yıkılmasına veya ağır hasar almasına neden olurken, öğrenciler eğitime devam edemiyor.
Bu durum gelir seviyesi yüksek ülkelerde öğrencinin eğitimden ayrı kalma süresi düşük olurken, gelir seviyesi düşük ülkelerde yetersizlik nedeniyle binaların yeniden inşası ve eğitim araç gereçlerinin yeniden temin edilmesi uzun sürebiliyor.
Yine aynı şekilde, bina yıkılmasa bile doğal afetlerden kaçmak için sığınak görevi gören okullar, eğitimin yarıda kalmasına neden oluyor.
Tüm bu süreçlerin yanı sıra, göç edilmesi zorunlu durumlarda öğrenciler, 'dil' sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Ana dilleriyle eğitim görmedikleri için anlama zorluğu başlıyor ve zorlu, eksik bir eğitim sürecine girmiş oluyorlar.
Bölgesel raporda, Asya başta olmak üzere pasifik bölgesindeki adalar, Karayipler ve Afrika da iklim değişikliğinden fazlaca etkilenen yerler arasında...