Demokrat senatörlerden Trump'a TikTok yasaklaması için kongre ile işbirliği çağrısı

ABD'li üç Demokrat senatör, Başkan Trump’a TikTok’un ABD’deki geleceğiyle ilgili Kongre ile işbirliği yapma çağrısında bulundu. Senatörler, TikTok’un yasaklanmaması için yasal kesinlik sağlanması gerektiğini vurguladı.

Demokrat senatörlerden Trump'a TikTok yasaklaması için kongre ile işbirliği çağrısı

ABD Kongresi'ndeki Demokrat Partili üç senatör, Başkan Donald Trump’a, Çin merkezli TikTok uygulamasının bir Amerikan şirketine satılmaması durumunda ABD’de yasaklanmasını öngören yasanın uygulanabilmesi için Kongre ile işbirliği yapma çağrısında bulundu. Demokrat senatörler Cory Booker, Edward J. Markey ve Chris Van Hollen, Trump’a yazdıkları mektupta, TikTok’un ABD’de kullanımda kalabilmesi için Kongre ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirttiler. Ayrıca, TikTok’un yasaklanmasını öngören yasanın uygulanma süresinin 5 Nisan’a kadar askıya alınmasına dair kararda sürenin uzatılmasını talep ettiler.

Senatörler, TikTok’un bir Amerikan firmasına satılmaması durumunda uygulamanın yasaklanması için 16 Ekim 2025 tarihine kadar sürenin uzatılmasını öngören yasa tasarısının, Senato’daki Cumhuriyetçiler tarafından engellendiğine de dikkat çektiler. Mektupta, anlaşmanın tamamlanabilmesi için ek zamana ihtiyaç duyulması durumunda, Senato Cumhuriyetçilerini tasarının geçmesi için yönlendirmelerini ve TikTok’u çevrim içi platformlarda ve uygulama mağazalarında tutabilmek için yasal kesinlik sağlamalarını istediler.

ABD Başkanı Trump, daha önce TikTok’un yasaklanması için bir Amerikan şirketine devredilmesini istemişti. 13 Şubat’ta yaptığı açıklamada, TikTok’un yasaklanmasını öngören yasanın uygulanmasının askıya alınmasında sürenin uzatılabileceğini belirtmişti. Bu açıklamanın ardından TikTok, kısa süreliğine erişim engeli getirildiğinde Google Play Store ve App Store’a geri dönmüştü.

TikTok’un yasaklanması konusunda yaşanan tartışmalar, veri güvenliği kaygılarından kaynaklanıyor. TikTok’un çatı şirketi ByteDance, Çin’e kayıtlı bir firma olduğu için, Çin kanunları gereği kullanıcı verilerini gerektiğinde hükümetle paylaşma zorunluluğuna sahip. Trump yönetimi, bu güvenlik endişelerini çözmeye çalışırken, TikTok’un yasaklanması ve platformun geleceği konusunda belirsizlik sürüyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız