BM'den yapay zekayla ilgili ilk karar tasarısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, yapay zeka teknolojilerinin güvenli kullanımına yönelik ilk karar tasarısını kabul etti.
BM Genel Kurulu, çağın teknolojisi olarak kabul edilen yapay zeka gündemiyle toplandı. Oturumda yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi, kullanımı, erişilebilirliği ve dağıtımı ele alındı. ABD'nin liderliğinde hazırlanan ve 123 ülkenin desteklediği küresel ölçekte güvenli yapay zeka kullanımını sağlamayı hedefleyen ilk karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.
Tasarıda, yapay zeka sistemlerinin kontrolsüz kullanımının çeşitli riskler içerdiği vurgulandı. "Yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli olarak geliştirilmesi ve kullanımı insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasını, geliştirilmesini ve bunlardan yararlanılmasını önleyebilecek riskler oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi. Devletler, kurumlar ve bireylerin yapay zeka alanında düzenleyici kararlar geliştirmesi ve desteklemesi çağrısında bulunulan tasarıda, teknolojinin uluslararası hukuka aykırı veya yetersiz önlemlerle kullanımına karşı uyarılar yapıldı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, kabul edilen karar tasarısının dünya genelinde geniş çaplı bir uzlaşmaya varılmasını sağladığını belirtti. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise, kararın her ülkenin yapay zeka fırsatlarından yararlanabileceği ve riskleri yönetebileceği bir yol açtığını ifade etti. Harris, tasarının insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasını yapay zeka konusunun merkezine yerleştirdiğini vurguladı.