Batı Şeria'da İsrail'in yeni kaçak yerleşim birimleri yükseliyor

İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail tarafından yapılan kaçak yerleşim birimi inşaları hız kesmeden devam ediyor. Son 6 ayda Batı Şeria’da yedi yeni kaçak yerleşim biriminin kurulduğu açıklandı.

Batı Şeria'da İsrail'in yeni kaçak yerleşim birimleri yükseliyor

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yerleşim birimlerinin çoğunluğu Batı Şeria'nın "B" bölgesinde yer alıyor. Yeni yerleşimlerden beşinin Beytüllahim’in doğu ve güneydoğusundaki geniş alanlara inşa edildiği bildirildi.

Kurulan kaçak yerleşim birimlerinden birinin Batı Şeria’nın orta kesimlerinde bulunan "Ofer" yerleşim biriminin yakınında olduğu, diğerinin ise Filistin’in Ayn Yebrud köyü topraklarına inşa edildiği belirtildi. Geriye kalan bir yerleşim birimi ise Batı Şeria’nın kuzeyindeki bir köy sınırları içinde kuruldu.

Açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin, Filistinlilere yönelik baskı ve saldırıları artırarak birçok Filistinlinin bölgeden göç etmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Yerleşimcilerin, terk edilen bu evleri gasp ettiği ifade edildi.

OSLO ANLAŞMASI VE BÖLGESEL KONTROL

1995’te imzalanan "Oslo 2" Anlaşması uyarınca, Batı Şeria toprakları üç bölgeye ayrılmıştır:

A Bölgesi: Tamamen Filistin kontrolünde.

B Bölgesi: İsrail’in güvenlik, Filistin’in sivil ve idari kontrolünde.

C Bölgesi: İsrail’in tam sivil, idari ve güvenlik kontrolü altında.

Ancak 2002’de Batı Şeria’nın yeniden işgal edilmesinin ardından Filistin yönetimi, özellikle C Bölgesi’nde fiili kontrolünü kaybetti. İsrail, C Bölgesi’nin yüzde 80’ini kontrol altında tutmakta ve buradaki Filistinlilere yönelik yıkım emirleri vermeye devam etmektedir.

KAÇAK YERLEŞİM BİRİMLERİNE İSRAİL’İN TUTUMU

İsrail yönetimi, Batı Şeria’da Filistin toprakları üzerinde inşa edilen kaçak yerleşim birimlerini resmi olarak “yasal” kabul etmese de bu yerleşimleri desteklemektedir. Genellikle tepelere konteyner ve barakalarla kurulan bu yerleşim noktaları, zamanla yasadışı Yahudi yerleşim birimlerine dönüştürülüyor.

Peace Now’a göre, İsrail 2023 yılında yaklaşık 15 kaçak yerleşim birimi için “geriye dönük yasallaştırma” süreci başlattı.

YASA DIŞI YERLEŞİMLERİN ULUSLARARASI BOYUTU

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimcinin yaşadığı tahmin ediliyor. Uluslararası hukuk, bu bölgelerdeki Yahudi yerleşim birimlerini yasa dışı olarak kabul ediyor. Ancak bu yerleşimler, Filistinliler için yaşam koşullarını giderek daha da zorlaştırıyor ve bölgedeki gerilimi artırıyor.