Almanya'dan Suriyeli mülteci konusuna ilginç çözüm: ''1000 euro verelim''

Suriye’de 61 yıldır iktidarda olan Baas rejiminin sona ermesi, bölgede ve dünyada yeni bir dönemi başlattı. İç savaş nedeniyle milyonlarca kişinin terk etmek zorunda kaldığı Suriye’de, Esad rejiminin devrilmesi sonrasında mültecilerin gönüllü geri dönüşü uluslararası toplumun öncelikli konularından biri haline geldi. Dönüş hareketleri öncelikle Türkiye ve Lübnan’dan başlarken, Avrupa’da da bu konuda yeni öneriler gündeme geldi.

Almanya'dan Suriyeli mülteci konusuna ilginç çözüm: ''1000 euro verelim''

Karar'ın haberine göre, Almanya’da Şubat 2024’teki erken seçimlerin favorisi olarak gösterilen Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), Suriyeli sığınmacıların dönüşünü desteklemek için çeşitli tekliflerde bulundu. CDU/CSU Meclis Grup Başkanvekili Jens Spahn, dönüşlere teşviki artırmak için “Suriye’ye charter uçuşlar düzenlenmesi ve dönen her Suriyeliye 1000 euro verilmesi” teklifinde bulundu. Öte yandan, Spahn, 2025 yılı başında Türkiye, Ürdün ve Avusturya’nın katılacağı bir “Yeniden İmar ve Gönüllü Dönüş Konferansı” düzenlenmesi çağrısında bulundu.

CDU’nun iç politika sözcüsü Alexander Throm ise, Esad rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriyeli mültecilerin koruma statülerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Throm, “Sığınma, geçici bir statüdür. Yeni şartlara göre koruma statüleri yeniden ele alınmalı ve dönüşler desteklenmelidir” dedi.

ULUSLARARASI DİPLOMASİ ÇAĞRILARI

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) dış politika uzmanı Jürgen Hardt, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye davet etti. Hardt, “AB ve Almanya, Türkiye’deki geçiş sürecine aktif destek vermelidir. Sığınmacıların dönüşü, bölge çözümünün bir parçası olmalıdır” ifadelerini kullandı.

UZMAN GÖRÜŞÜ: “ESAD’IN ÇÖKÜŞÜ TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI”

Mülteci Mutabakatı’nın mımarlarından biri olarak bilinen Gerald Knaus, Esad rejiminin çöküşünü “tarihi bir dönüm noktalarından biri” olarak nitelendirdi. Knaus, “Komşu ülkelerdeki Suriyeliler, güvenliğin sağlanması durumunda geri dönmeye başlayacaktır. Bu, Avrupa’daki iltica başvurularını ciddi şekilde azaltabilir” dedi.

Knaus ayrıca, Ürdün, Türkiye, Yunanistan, Almanya ve AB’nin içinde bulunduğu bir “Suriye Temas Grubu” kurulmasını önerdi. Uzman, bu adımların Almanya’da aşırı sağın yükselişine karşı bir kalkan olabileceğini belirtti.

AVRUPA’NIN ROLÜ

Avrupa’nın, Suriye’de istikrarı sağlamak için öncelikli adımlar atması gerektiğini vurgulayan Knaus, “2025 itibariyle Suriye’ye geri dönüşlerin artması, Avrupa’daki göç krizini hafifletmekle kalmayıp, popülist hareketlerin etkinliğini de azaltabilir” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği’nin Suriye’de kalkınma ve istikrar projelerine odaklanarak, hem ekonomik hem de insani yardımları artırması bekleniyor.