Almanya’da esrar yasası tepki alıyor

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Carsten Linnemann, esrarın yasallaşmasının karaborsayı engelleyemeyeceğinin altını çizerek, “Yasallaştığı yerlerde suçlar artmış, karaborsa ortadan kaldırılmamıştır” diyerek tepki gösterdi.

Almanya’da esrar yasası tepki alıyor

Almanya Tabipler Odası Eş Başkanı Josef Mischo, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yasayla gençlerin uyuşturucudan korunmaları ve karaborsanın engellenmesi gibi hedeflere ulaşılamayacağını savundu.

Mischo, yapılan araştırmaların, esrarın yasallaştırıldığı ülkelerde uyuşturucu ticaretinin azaltılmasında başarılı olunamadığını gösterdiğine dikkati çekti.

Yasa tasarısında öngörülen kontrol mekanizmalarının nasıl takip edileceği ve uygulanacağının belirsiz olduğunu vurgulayan Mischo, ayrıca esrarın yasallaşmasıyla uyuşturucu tüketiminin tehlikesiz gösterilmesi sorununun ortaya çıkacağını savundu.

Bağımlılığın önlenmesine ilişkin tedbirlerin genişletilmesi çağrısında bulunan Mischo, “Ancak bunun için gerekli yapıların da oluşturulması lazım. Gençlik dairelerinin mali, yapısal ve personel açısından uygun şekilde donatılması gerekiyor.” dedi.

Almanya Hakimler Birliği (DRB) Yönetimi'nden Sven Rebehn, esrarın yasallaşmasıyla yargıdaki yükün artacağı ve karaborsanın daha da gelişeceği uyarısında bulunarak, yasanın yeni anlaşmazlıklara ve mahkemelerde çok sayıda davanın açılmasına sebep olacağını savundu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Carsten Linnemann da ağır bir hata olarak gördüğü yasa tasarısının "tıbbi açıdan sorumsuzluk" olduğunu belirtti.

Doktorların insan beyninin 25 yaşında tam olarak geliştiğini aktardıklarına işaret eden Linnemann, esrar kullanımının depresyon ve anksiyeteye yol açtığı uyarısında bulundu.

ESRARIN YASALLAŞMASI KARABORSAYI ENGELLEYEMEYECEK

Linnemann, esrarın yasallaşmasının karaborsayı engelleyemeyeceğinin altını çizerek, “Yasallaştığı yerlerde suçlar artmış, karaborsa ortadan kaldırılmamıştır.” diyerek tepki gösterdi.

Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Meclis Grubu Başkanı Alexander Dobrindt ise yasa tasarısının kabineden geçmesini “sorumsuzluk" olarak niteleyerek, “Bu, gençliğin ve sağlığın korunmasına yönelik bir saldırıdır.” görüşünü paylaştı.

Dobrindt, hükümeti yargı ve sağlık alanındaki uzmanların uyarılarını görmezden gelmekle suçlayarak, esrarın yasallaşmasının özellikle gençlerde uyuşturucu kullanımını, bağımlılığı ve güvenlik birimlerinin yükünü artıracağını savundu.

TASARININ FEDERAL MECLİSTEN DE GEÇMESİ GEREKİYOR

Almanya'da Bakanlar Kurulu, esrar kullanımının sınırlı yasallaşması konusunda Sağlık Bakanlığının hazırladığı yasa tasarısını dün onaylamıştı.

Tasarıya göre esrar, uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak. Yetişkinlerin 25 grama kadar esrar bulundurmasına ve kişisel tüketim için 3 bitki yetiştirmesine izin verilecek. En fazla 500 üyeye sahip olacak "kenevir sosyal kulüpleri" adı verilen dernekler, kenevir yetiştirebilecek ve dernek üyelerine esrar tedarik edebilecek. Bir üye, bu dernekten ayda en fazla 50 gram esrar satın alabilecek.

Okul, kreş, çocuk oyun parkları ve spor salonlarına 200 metre mesafede esrar kullanımına izin verilmeyecek. 18 yaşın altındakilerin yanında da esrar tüketimi yasak olacak.

Yıl sonuna kadar yasalaşması planlanan tasarının Federal Meclis (Bundestag), tarafından da onaylanması gerekiyor.

"BU YÜKSEK DÜZEYDE SORUMSUZLUKTUR"

Almanya Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, Bakanlar Kurulunun onayladığı, Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın tanıttığı esrarın sınırlı yasallaşması için hazırlanan tasarıyı sorumsuzluk olarak nitelendirdi.

Reinhardt, Alman basınına yaptığı açıklamada, esrarın serbest bırakılmasıyla bağımlılık yaptığı kanıtlanmış ve özellikle gençlerde hasarlara yol açabilecek bir uyuşturucunun tehlikesiz gösterilmeye çalışıldığını belirtti.

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın da 25 yaşına kadar beynin gelişim sürecinin tamamlanmadığını ve esrar tüketiminin bu süreçte olumsuz etkisinin olabileceğini açıkladığına işaret eden Reinhardt, bu zararların kalıcı olduğunu ve yaşam boyu devam edebileceğini kaydetti.

Reinhardt, ciddi sağlık risklerine rağmen, Bakan Lauterbach'ın 18 yaşından itibaren esrara yasal olarak erişim sağlamak istediğine dikkati çekerek, "Bu yüksek düzeyde sorumsuzluktur." dedi.

"DEVLETİN KONTROLÜNÜ KAYBETMESİNE NEDEN OLUR"

Yasa tasarısında yer alan sınırlamaların etkili bir şekilde kontrol edilemeyeceğini aktaran Reinhardt, "Gerçekçi olmayan düzenlemeler gençlerin korunmasını artırmaz, devletin kontrolünü kaybetmesine neden olur." uyarısında bulundu.

Reinhardt, Bakanlar Kurulunca onaylanan yasa taslağıyla tıp biliminin argümanlarının ve soruşturma makamlarının deneyimlerinin görmezden gelindiğini, ihmalkar davranıldığını anlatarak, bağımlılığı önlemeye dönük bir uyuşturucu politikasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Thüringen Eyaleti İçişleri Bakanı Georg Maier de tasarının problemli olduğunu belirterek, "Karaborsayı engelleyeceğine ikna olmadım." dedi.

Yasayla hedeflenen etkiye ulaşılması konusunda şüpheler taşıdığını vurgulayan Maier, esrara kolay ulaşmanın, daha çok insanın uyuşturucu kullanmasına neden olacağından endişe ettiğini dile getirdi.