Oryantasyon nedir?

Oryantasyon, bir ortama, işe, eğitime alışmaya kolaylık sağlayan uygulanan yöntemler bütünüdür. Oryantasyon eğitimi, yazılı bir sunum olarak da verileceği gibi uygulamalı olarak da verilebilmektedir.

Oryantasyon nedir?

Oryantasyon, yönlendirme, kılavuzluk etme anlamlarını taşıyan ve Fransızca orientation kelimesinin Türkçe karşılığıdır. Oryantasyon eğitimi ile işe veya organizasyona yeni başlayan çalışanların işin gerektirdiği tutum ve bilgileri edinmeleri, düşünsel ve/veya bedensel becerileri kazanmaları, bu şekilde en kısa zamanda kendilerini önemli hissederek kuruma aidiyet hissinin oluşması, işe ve kuruma uyumlarını sağlamak için yapılır.

Hem işi öğrenme süreci hem de bir eğitim dönemidir. İşletmelerde mevcut düzenin devamı,
kurumsal hafızanın korunması ve gelişim için oryantasyon eğitimleri büyük önem taşır.

Oryantasyon süresi ise genelde işin şekline ve düzenine göre değişiyor. İş yerinde alınacak pozisyon da bunda etkilidir. Genelde 1-2 hafta olarak belirlenen süre 6 aya kadar da çıkabilir.

Temel oryantasyonda işletmenin geçmişi ve bugünü, örgütsel yapısı, üst yönetim pozisyonları ve bu görevleri yürüten yöneticilerin isimleri, organizasyon yapısı, bölümler, üretilen mal ve hizmetler, üretim hattı, üretim süreci, işletme kural ve politikaları, kalite uygulaması, güvenlik uygulamaları, hedefleri, misyonu, vizyonu, işletmenin geçmiş ve mevcut performansı, işletmenin fiziki yapısı gibi konularda bilgi verilerek işletmenin gelen çalışana adeta bir tanıtımı yapılır. Biz kimiz, sorusunun cevabı oluşturulur.

Yeni çalışanın yöneticilerle, çalışma arkadaşlarıyla, İnsan Kaynakları Bölümü çalışanlarıyla, iş yeri hekimiyle, eğitmenlerle, pozisyonu gereği çok fazla iletişimde olabileceği bölüm çalışanlarıyla tanıştırılması da temel oryantasyon kapsamında gerçekleştirilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız