Yozgat Sorgun'da kanatlı hayvan pazarına kar yağışıyla talep artışı

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde her perşembe günü kurulan kanatlı hayvan pazarı, kışın başlangıcıyla birlikte hareketlenmeye başladı.

Yozgat Sorgun'da kanatlı hayvan pazarına kar yağışıyla talep artışı

Özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen arabaşı çorbası için vazgeçilmez malzemeler olan kaz, ördek ve tavuk, bu pazarda her hafta alıcılarla buluşuyor. Kar yağışının erken başlamasıyla, kanatlı hayvanlara olan talep de artmış durumda. Pazarda, üreticiler ve alıcılar arasında fiyat pazarlıkları yapılırken, bazı alıcılar alışverişlerini çabucak tamamlayıp evlerine dönerek çorba hazırlığına başlıyor.

KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE UZMANLAŞAN NUSRET ALPER'DEN TÜYOLAR

Uzun yıllardır kaz yetiştiriciliği yapan Nusret Alper, kazların beslenmesi ve tüketimi hakkında önemli bilgiler verdi. Alper, "Ben anamdan doğduğumdan beri kaz sesi duymazsam yaşayamam" diyerek kaz yetiştiriciliğine olan bağlılığını vurguladı. Alper, kaz fiyatlarının yaşına, kilosuna ve cinsine göre değiştiğini belirtti. “Örneğin 6-7 kilo civarındaki iyi bir kaz 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Daha küçük 3 kiloluk kazlar ise 1.500 ile 2 bin TL arasında satılıyor. Kar bu sene erken yağdı, bu da talepleri artırdı. Geçen yıl kar yağmadığı için kazlarımız elimizde kaldı. Arabaşı çorbası burada oldukça meşhur olduğundan satışlarımız hızla devam ediyor” şeklinde konuştu.

YOZGAT KAZININ ÖZELLİKLERİ VE LEZZETİ

Yozgat kazlarının lezzetli olmasında etkili olan unsurlar hakkında da bilgi veren Alper, kazların bahar aylarında çayırlarda yayılmasını ve güz yağmurlarıyla beslenmelerini anlattı. Kar yağdığında kazların ayakları ve burnunun kızardığını belirten Alper, Yozgat'ta bir halk deyimi olan "Harmanın tozunu, kışın buzunu yiyecek" sözünü hatırlatarak, bu dönemde kazların daha lezzetli hale geldiğini söyledi.

KAZ AYAKLARININ ŞİFALI ÖZELLİKLERİ

Kazın sağlık üzerindeki faydalarına da değinen Nusret Alper, kazın ayağının kolajen açısından zengin olduğunu ve romatizmal hastalıklar ile eklem ağrıları için şifa kaynağı olduğunu vurguladı. Alper, kaz tüketicilerine kazın ayağını atmamaları gerektiğini, çünkü bu bölümün sağlık açısından çok değerli olduğunu belirtti. "Kazın ayağındaki kolajen, vücuda sağlık ve dinçlik kazandırır" diyerek kazın sağlık faydaları hakkında tavsiyelerde bulundu.

ARABAŞI VE YILBAŞI TÜKETİMİ

Yozgat’ta hindi tüketiminin genellikle yılbaşıyla ilişkilendirilse de, Alper'e göre Yozgat'ta hindi tüketimi yılbaşına değil, arabaşı sezonuna bağlıdır. Arabaşı çorbasının mevsimi kar yağdıktan sonra başlar ve Şubat ayının sonlarına kadar devam eder. Alper, kar yağışının fazla olmasıyla birlikte kaz satışlarının da arttığını belirtti.

Yozgat'ın Sorgun ilçesindeki kanatlı hayvan pazarı, kışın başlamasıyla birlikte daha da canlanmış durumda ve pazara olan ilgi her geçen hafta artıyor.