Yeşil mercimek hasadı için tırpan işçisi bulunamıyor!

Yozgat, Türkiye’nin yeşil mercimek üretiminde önde gelen şehirlerinden biri olarak, bu yıl da hasat sezonuna merhaba dedi. Çiftçiler, yeşil mercimek hasadına başladı. Bazı çiftçiler modern makineler kullanırken, bir kısmı da geleneksel yöntemlerle tırpanla hasat yapmayı tercih ediyor. Ancak teknoloji ilerledikçe, tırpanla çalışan işçilerin sayısı giderek azalıyor.

Yeşil mercimek hasadı için tırpan işçisi bulunamıyor!

Yozgat'ta mercimek işçileri, sabahın erken saatlerinde başlayarak, 30 dereceyi bulan sıcaklık altında gün boyu çalışıyor. Günlük bin 500 lira yevmiye ile çalışan tırpan işçileri, Yozgat’ın Çalatlı köyündeki verimli topraklarda emek veriyor.

“TATİLE GİTMİŞTİM, GERİ GELİP TIRPAN YAPIYORUM”

Yozgat’ta tırpan işçisi bulmanın zor olması nedeniyle tatile gittiği Antalya’dan geri dönmek zorunda kalan Ali Osman Akyol, 16 yaşından beri bu işle uğraştığını belirtti. Akyol, “Arkadaşlar çalışacak adam bulamıyordu, beni çağırdılar ve ben de geri dönüp çalışmaya başladım. 40 yıldır tırpan işiyle uğraşıyorum. Geçen yıl yevmiyemiz 800 liraydı, bu yıl bin 500 lira. Yozgat’ta tırpan işi yapan pek kimse kalmadı, herkes yaşlandı. Biz üç kişi kaldık. Makineyle biçme hem pahalı oluyor hem de ürün kaybı daha fazla. Tırpanla hasat daha verimli. Güneş altında çalışmak zor ama mecbur çalışıyoruz.” dedi.

tirpaniscisi.jpg

“TIRPAN İŞÇİSİ BULMAK ÇOK ZOR”

Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpanla hasat yaptığını ifade ederek, “Aşırı sıcaklarda çalışmak çok zor ama ekmek parası için mecburuz. Yevmiyemiz bin 500 lira. Tırpan işçisi bulmak zor, bilenler de yaşlandı. Makinenin masrafı çok yüksek olduğu için geleneksel yöntemi tercih ediyorlar.” şeklinde konuştu.

isci.jpg

“TIRPANCILAR OLMAZSA ÜRÜNÜM TARLADA KALACAK”

Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan çiftçilerden 64 yaşındaki Bünyamin Ayverdi, 20 yaşından beri çiftçilik yaptığını söyledi. Ayverdi, “Bu yıl 20 dönüm yerden 5-6 ton mercimek bekliyorum ama hastalık, rüzgar ve sıcak hava nedeniyle verim düşebilir. Geçen yılki üretimi bu yıl yakalayamayız. Tırpan işçisi bulmakta zorlanıyoruz. Geçen yıl 4 kişi getirmiştim, bu yıl 3 kişi zor buldum. Geçen yıl 800 lira yevmiye verdim, bu yıl bin 600 lira veriyorum. Onlar da olmazsa ürün tamamen tarlada kalacak. Makine ile biçtirmeye gücüm yetmiyor. Tırpan işçileri bitene kadar mercimek ekmeye devam edeceğim.” ifadelerini kullandı.