Kırıkkale’nin tescilli “Delice Tuzu” için AB Coğrafi İşaret başvurusu yapıldı
Kırıkkale’nin doğal kaynaklarından elde edilen ve yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ilgi gören tescilli "Delice tuzu" için Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunuldu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yapılan başvuruya ilişkin açıklamada, Delice tuzunun Türkiye’nin önemli kaynak tuzu yataklarından birinden çıkarıldığı ve tamamen doğal, katkısız bir ürün olduğu belirtildi.
Açıklamada, Delice tuzunun, yer altı sularının doğal tuzlu yapısından ve bu suların buharlaşması sonucu oluşan zengin tuz yataklarından elde edildiği ifade edildi. Magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından zengin olan Delice tuzu, ince dokulu ve kolay çözünür yapısıyla dikkat çekiyor. Sağlık açısından faydalı özelliklere sahip olduğu vurgulanan tuzun, elektrolit dengesini destekleme, sindirimi düzenleme ve mineral ihtiyacını karşılama gibi yararları olduğu kaydedildi.
Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle, Delice doğal kaynak tuzunun Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret alması için başvuru yapılmıştır.
— Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü (@TarimKirikkale) December 2, 2024
HABERİMİZİN DEVAMI⬇️https://t.co/h5JyXhZnOo@ibrahimyumakli @TCTarim pic.twitter.com/hesXThuLzw
Lezzeti ve sağlık açısından değerli bileşenleriyle öne çıkan Delice tuzunun AB tescilinin, bölgeye ekonomik ve tanıtım anlamında katkı sağlaması bekleniyor.