İç Anadolu'nun 19. yüzyıldan kalma tarihi değeri
Kırıkkale, birçok tarihi esere ev sahipliği yapan bir merkez olarak İç Anadolu Bölgesi'ndeki yerini ve önemini koruyor. Keskin'de yer alan Karıştıran Kilisesi de görülmesi gereken farklı mekânlardan biri olarak ön plana çıkıyor.
Kırıkkale kültürel, geleneksel ve tarihi değerleriyle tanınması gereken önemli şehirlerden bir tanesi. Medeniyetler beşiği olan Anadolu coğrafyasında sayısız tarihi eserlerden birçoğu da Kırıkkale'de yer alıyor. Keskin'de bulunan Keskin Ortodoks Kilisesi, diğer bilinen adıyla Karıştıran Kilisesi özellikle tarih ve arkeoloji ile ilgilenen kişiler tarafından ziyaret ediliyor ve araştırılıyor.
DEVLET TARAFINDAN KORUMA ALTINA ALINDI
Karıştıran Mevkii'nde konumlanan Karıştıran Kilisesi'nin 19. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin ediliyor. Yapılan araştırmalar sonunda da kilisenin geç Ortodoks kiliselerinden olduğu ortaya çıktı. Önemli bir ibadethane merkezi olan Karıştıran Kilisesi, Rumların ve Ermenilerin ibadetlerini gerçekleştirdiği bir yer olarak Türkiye'nin önemli tarihi alanları arasındaki yerini koruyor.
Kilise, kapalı Yunan Haçı formunda yapılıp, 4 sütun üzerine inşa edildi. Kilisenin günümüze belirli bölümleri sağlam ulaştı. Doğu duvarı komple yıkılan kilisenin, örtü sistemi ise tamamen çökmüş ve bazı duvarları da kısmen yıkıldığı görülüyor.
Kilisenin bulunduğu bölge yaz mevsiminde, vatandaşlar tarafından mesire alanı olarak kullanılıyor ve doğal bir sit olma özelliğine sahip. Hem doğal bir sit alanı olan hem de önemli bir ibadet merkezi olarak bilinen Karıştıran Kilisesi devlet tarafından da koruma altına alındı.