Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı'dan şeker hastalarına öneriler: "Doğal tatlılarla krizler atlatılabilir"
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, şeker hastalarının tatlı yeme istekleri ile nasıl mücadele edebileceklerini ve kriz anında tüketebilecekleri besinleri 'yeniankara.com.tr'ye anlattı.

Pankreasın yeterince insülin üretememesi veya vücudun insülini doğru kullanamaması sonucu kan dolaşımında yüksek şeker varlığına neden olan şeker hastalığı, son dönemde beslenme bozukluklarının da etkisi ile arttı. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı şeker hastalığı için, "Diyabet, özellikle Tip 2 diyabet, genellikle sinsi ilerleyen bir hastalıktır ve erken dönemlerinde belirgin bir belirti vermeyebilir" dedi.
"ERKEN DÖNEMLERİNDE BELİRTİ VERMEYEBİLİR"
Avcı, şeker hastalığının bazı belirtiler ile kendini gösterebildiğini açıklayarak, "Diyabet, özellikle Tip 2 diyabet, genellikle sinsi ilerleyen bir hastalıktır ve erken dönemlerinde belirgin bir belirti vermeyebilir. Ancak bazı durumlarda şu belirtiler görülebilir: Sık idrara çıkma, aşırı susama ve ağız kuruluğu, ani kilo kaybı, tatlı veya karbonhidrat isteğinin artması, yemeklerden sonra uyku hali ve halsizlik, ellerde, ayaklarda karıncalanma veya uyuşma, yaraların geç iyileşmesi, ciltte kuruluk ve kaşıntı, görme bulanıklığı bu belirtiler arasındadır. Bu belirtiler varsa kan şekeri seviyelerini kontrol ettirmek için doktora danışmak önemlidir.
"DOĞAL ALTERNATİF TATLILAR TÜKETİN"
Avcı, tatlı yemek isteyen şeker hastaları için şu önerilerde bulundu: "Diyabet hastalarında tatlı isteği, kan şekerindeki ani dalgalanmalar nedeniyle olabilir. Bu isteği sağlıklı bir şekilde bastırmak için şu yöntemler kullanılabilir:
Protein ve sağlıklı yağlarla tok kalın
Kan şekerini dengede tutmak için ana öğünlerde protein (yumurta, yoğurt, peynir, tavuk, balık) ve sağlıklı yağ (zeytinyağı, avokado, ceviz, badem, fındık) tüketmek tatlı krizlerini önler.
Doğal alternatif tatlılar tüketin
Tarçınlı yoğurt: Tarçın kan şekerini dengeleyerek tatlı isteğini azaltabilir.
Kakaolu veya tarçınlı süt: Şekersiz olarak hazırlanabilir.
Meyve + fındık / ceviz: Kan şekerini daha dengeli yükseltir.
Bitter çikolata (en az yüzde 70 kakao oranı olan): Küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir.
Chia puding: Chia tohumu ve sütle yapılan, düşük şekerli ve sağlıklı bir tatlıdır.
Hurmalı veya muzlu sağlıklı tatlılar: Hurma veya muz doğal tatlandırıcı olarak kullanılabilir ama porsiyon kontrolü önemlidir.
Bazen vücut, su ihtiyacını tatlı isteği olarak algılayabilir. Önce bir bardak su içmek ve 10 dakika beklemek, tatlı krizini hafifletebilir.
TARÇIN VE KROM İÇEREN BESİNLER TÜKETİN
Tarçın, insülin duyarlılığını artırarak kan şekerini dengeleyebilir. Yoğurda, çaya veya kahveye eklenebilir. Krom pikolinat, kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir. Brokoli, üzüm, tam tahıllar ve et ürünleri krom içerir."
"STRESİ YÖNETİN"
Stresin tatlı krizine neden olabileceğini bildiren Avcı, "Stres ve uykusuzluk, tatlı krizlerini tetikleyebilir. Düzenli uyumak ve stres yönetimi için yoga, meditasyon veya yürüyüş gibi aktiviteler faydalı olabilir. Bu yöntemlerle diyabet hastaları tatlı krizlerini daha sağlıklı yönetebilir ve kan şekeri dengelerini koruyabilirler" diye konuştu.