Türkiye’nin ilki: Ankara'nın göbeğinde Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi!

Türkiye’nin en köklü kültürel kurumlarından biri olan Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, 25 Temmuz 1922’de Ankara’da, Maarif Vekâleti’nin alt katındaki odalarda hizmet vermeye başladı. Türkiye’nin ilk milli kütüphanesi olma özelliği taşıyan bu değerli yapı, 26 Temmuz 1922 tarihli Hâkimiyet-i Milliye Gazetesi'nde “Maarif Umumi Kütüphanesi” başlığıyla halka duyuruldu. Bu adımla, Türkiye'de modern kütüphaneciliğin temelleri atıldı.

Türkiye’nin ilki: Ankara'nın göbeğinde Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi!

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi koleksiyonun hızla büyümesiyle kütüphane, 1939 yılında Ulus’taki Kediseven Sokak'ta bir binaya taşındı. Ardından, 1971’de Yenimahalle’ye geçici olarak yerleşti. Milli Kütüphane 1981 yılında Bahçelievler’deki yeni binasına geçince, Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi de 1983 yılında şimdiki binasına taşındı.

1-1.png

1985 yılında, Türk kütüphaneciliğinin öncülerinden ve Milli Kütüphane’nin kurucusu Adnan Ötüken’in adı kütüphaneye verilerek, kütüphanenin adı Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi olarak değiştirildi. 1934 yılında çıkarılan Basma Yazı ve Resimleri Derleme Yasası ile derleme hizmeti sunmaya başlayan kütüphane, bu görevi 2017’ye kadar sürdürdü. O tarihten itibaren yalnızca halk kütüphanesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

1-001.png

Kütüphane binası, ünlü Alman mimar Paul Bonatz tarafından 1944-1946 yılları arasında inşa edildi. Mimari yapısıyla dikkat çeken bu bina, tarihsel öneme sahip bir kültürel miras olarak hizmet vermektedir.

KAPSAMLI KOLEKSİYON VE ÜYE SAYISI

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, yaklaşık 76 bin 580 cilt kitap ve süreli yayından oluşan geniş koleksiyonu ile Türkiye’nin en büyük halk kütüphaneleri arasında yer alıyor. 136 bin 122 aktif üyesi ile Türkiye'nin kültürel mirasını korumaya ve yaymaya devam ediyor.

1-2.png

ZİYARETÇİLERE HİZMETLER

Hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, hem zengin kitap koleksiyonu hem de modern olanaklarıyla Ankaralılar ve tüm kitapseverler için bir bilgi kaynağı sunuyor.