Tespih sevdalıları Ankara'da bu adreste buluşuyor

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Antik Kafe, tespih tutkunları için buluşma noktası haline geldi.

Tespih sevdalıları Ankara'da bu adreste buluşuyor

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Selçuklu dönemi mimarisini yansıtan, görkemi ve hüviyetiyle Türkiye’nin ender eserlerinden olan ve Ankara Altındağ’da bulunan tarihi Kağnıcıoğlu Camii, yıllara meydan okuyor. İnşası 17. Yüzyılda gerçekleşen dikdörtgen planlı ve mescit ölçülerinde yapılan Kağnıcıoğlu Camii, Mermerzade Ahi İbrahim Ağa tarafından mescit iken camiye çevrildi. İhtişamıyla yıllar geçse de ziyaretçilerin ilgi gösterdiği cami, tarihi konakla bütünleşerek günümüze kadar ulaştı.

tespih4.jpg

Ankara'nın Ulus semtinde bulunan Antik Kafe, tespih tutkunları için buluşma noktası haline geldi. 17. yüzyıldan kalma tarihi konakta yer alan kafe, ziyaretçilerine Osmanlı tarihinin izlerini taşıyan bir atmosfer sunuyor.

tespih3.jpg

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Yıllara meydan okumuş tarihi Antik Kafe'de standı olan Osman Dere, tespih sevgisini mesleğe dönüştürdüğünü belirterek, "Tespih bizim tarihimiz. Osmanlı döneminden beri süregelen bir kültürümüz. Bu kültüre sahip çıkmak ve insanlara tanıtmak için bu işi yapıyorum. Antik Kafe’de benim gibi bu işe gönül vermiş ve yıllarını bu işte yoğurmuş bir çok değerli esnaf abilerimiz var. Başarılı tespih çalışmaları yapıyorlar. Görüşmeye değer çok güzel işler çıkarıyorlar." dedi.

tespih2.jpg

TARİHİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Osmanlı döneminden kalma Kağnıcıoğlu Camii ve yanındaki konakta yıllarca keyifle hizmet sunan Osman Dere, “Güzel Han’ımız Başkentlilere kapılarını açmaya devam ediyor. Bu konakta iç kısımda yaklaşık 16- 17 tane oda var. Han sonradan restore olmuş. Han'a gelenler bizim şu anda tespih sattığımız bölümlere atlarını ve eşyalarını bakıyorlarmış. Her yerde tarihin izleri var. Tabi restore olduktan sonra çok fazla bir değişime uğramadı. Aslını koruyor.” diyerek Han’daki güzellikleri paylaşmayı ihmal etmedi.

teshih1.jpg

HER TÜRDEN TESPİH HİZMETTE

Tarihi kafede her ayın ilk haftası tespih pazarı düzenlendiğini söyleyen Dere, "Türkiye'nin her yerinden tespih ustaları ve koleksiyonerler bu pazara geliyor. Farklı tür ve kalitede tespihleri burada bulmak mümkün. İş dünyasından ve siyasette tanınmış birçok isim de buradan tespih aldı, almaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

konak.jpg

Tarihi konağın ahşap işçiliğinin ve tespihlerin estetik uyumu, kafeye gelen ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor. Tespih tutkunları, Antik Kafe'yi ziyaret ederek hem Osmanlı tarihine bir yolculuğa çıkabilir hem de farklı tespih türlerini inceleyebilir.