Tarihi Ulus'un kent estetiğindeki değişim sosyal araştırmacılardan tam not aldı

Cumhuriyet sonrası hızla neo klasik bir şekilde gelişmeye başlayan tarihi Ulus semti, son dönemdeki kent estetiği restorasyon çalışmalarıyla dikkatleri çekiyor. Sosyal Araştırmacı Mesut Çaça, Ulus'taki dönüşümü ve izlenimlerini anadolugazete.com.tr’ye aktardı.

Tarihi Ulus'un kent estetiğindeki değişim sosyal araştırmacılardan tam not aldı

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Son dönemlerde tarihi Ulus semtinde kent sosyolojisi üzerine gözlemler ve araştırmalar yapan Sosyal Araştırmacı Mesut Çaça, izlenimlerini anadolugazete.com.tr’ye aktardı.

Çaça, “Ankara Kalesi'nde yeni bir süreç başladı ve Kale, surları ile beraber yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. Bununla beraber tarihi Hıdırlık Tepesi'nde bir değişim söz konusu. Sit alanı olarak da ilan edildiği bilinen Kale'nin tam karşısındaki tepede Cumhuriyet'imizin 100. yılı münasebetiyle bir anıt inşa ediliyor.
Ankara Kalesi'nin tam karşısında bulunan Hacı Bayram yerleşkesinde 2007 sonrası başlayan değişim gözle görülür derecede fark ediliyor. Tarihi Ankara evleri aslına uygun bir şekilde restorasyon görerek yaşam alanı haline gelmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

ulus-kent.jpg

Ankara’da kent estetiği ve kent sosyolojisi üzerine çalışan Mesut Çaça, bu izlenimlerini aktarırken özellikle altını çizmek istediği hususlardan da bahsetti.

Değişime ve gelişime 'evet' diyen Çaça, tarihin izlerinin silinmesine ve yanlış restorasyon süreçlerine dikkati çekti.

Mesut Çaça, “Ülkemizin başkentinin yüzyıllar öncesine dayanan tarihinin olduğunu bilmek gerekir. Yeni nesillere doğru tarihi anlatmak elzemdir. Roma’dan ve Osmanlı’dan bağımsız bir şehir inşa etmeye çalışmak oldukça yanlıştır. Yaşanabilir bir şehir istiyorsak ilk önce tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerekir.” şeklinde konuştu.