Siteler ticaretin gemisinden indi mi? Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül'nden önemli tavsiye
Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Japonya’daki başarılı dış ticaret modelinden ilham alarak, Türkiye’nin mobilya sektörünün yeniden güçlenmesi için ortak ihracat stratejilerine ve hammadde tedarikine dikkat çekiyor.

Bir zamanlar Türkiye’nin mobilya merkezi olarak anılan Siteler, büyük mobilya firmalarının şehir dışına taşınmasıyla bu unvanını kaybetmeye başladı. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, sektörün yeniden canlanabilmesi için ortak ihracat stratejilerinin ve hammadde sorunlarının çözülmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:
Türkiye’nin mobilya merkezi olarak bir döneme damgasını vuran Siteler, zamanla bu özelliğini kaybetmeye başladı. Bu değişimin başlıca sebeplerinden biri, sektörün önde gelen büyük firmalarının şehir dışına taşınması oldu. Özellikle, Türkiye’nin en önemli mobilya markalarından biri olan Koleksiyon Mobilya, köklerinin bulunduğu Ankara’dan İstanbul’a taşınarak şehrin ekonomik potansiyeline darbe vurdu. Yalnızca Koleksiyon Mobilya değil, benzer şekilde üç dört büyük firma da Ankara’yı terk etti. Bu firmaların kente bağlı kalması ve büyümesi, sadece şehre ekonomik fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sektörün gelişimine de katkı sağlayabilirdi.
İHRACATTA YENİ BİR STRATEJİ: ORTAK HAREKET İLE BÜYÜME
Mobilya sektörünün yeniden güçlenebilmesi için yeni bir işbirliği modeline ihtiyaç duyuluyor. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Japonya’daki Sogo Shosha modeline dikkat çekiyor. Japonya’da, küçük ve orta ölçekli firmalar, ortak dış ticaret kuruluşları aracılığıyla başarılı ihracat stratejileri geliştirdi. Aygül, Türkiye’de de 15-20 mobilya firmasının birleşerek benzer bir modelle dış ticaret şirketleri kurmasının, sektörün global pazarda daha etkili olmasını sağlayabileceğini belirtiyor. Bu model, özellikle Orta Doğu pazarına açılmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat sunuyor.
HAMMADDE SIKINTISI VE ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SİTELER’DE YENİDEN CANLANAN ÜRETİM
Türkiye’nin güçlü konumda olduğu müteahhitlik sektörü ile mobilya sektörünün entegrasyonu, önemli bir potansiyel barındırıyor. Ancak bu potansiyelin hayata geçebilmesi için hammadde tedarikine yönelik zorlukların aşılması gerekiyor. Türkiye, mobilya üretimi için gerekli ağaç türlerini ithal etmek zorunda kalıyor. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Aygül, dahilde işleme rejimi ile ahşap maliyetlerinin düşürülerek, özellikle Orta Doğu pazarına yönelik klasik ve oymalı mobilya üretiminin yeniden canlandırılabileceğini söylüyor. Ayrıca modern tarzda hafif mobilyaların üretimi ile de ihracat kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguluyor. Bu adımlar, Siteler’deki mobilya üretimini ve ihracatını yeniden canlandırabilir.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.