Siteler ticaretin gemisinden indi mi? Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül'nden önemli tavsiye

Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Japonya’daki başarılı dış ticaret modelinden ilham alarak, Türkiye’nin mobilya sektörünün yeniden güçlenmesi için ortak ihracat stratejilerine ve hammadde tedarikine dikkat çekiyor.

Siteler ticaretin gemisinden indi mi? Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül'nden önemli tavsiye

Bir zamanlar Türkiye’nin mobilya merkezi olarak anılan Siteler, büyük mobilya firmalarının şehir dışına taşınmasıyla bu unvanını kaybetmeye başladı. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, sektörün yeniden canlanabilmesi için ortak ihracat stratejilerinin ve hammadde sorunlarının çözülmesi gerektiğini şu sözlerle anlattı:

Türkiye’nin mobilya merkezi olarak bir döneme damgasını vuran Siteler, zamanla bu özelliğini kaybetmeye başladı. Bu değişimin başlıca sebeplerinden biri, sektörün önde gelen büyük firmalarının şehir dışına taşınması oldu. Özellikle, Türkiye’nin en önemli mobilya markalarından biri olan Koleksiyon Mobilya, köklerinin bulunduğu Ankara’dan İstanbul’a taşınarak şehrin ekonomik potansiyeline darbe vurdu. Yalnızca Koleksiyon Mobilya değil, benzer şekilde üç dört büyük firma da Ankara’yı terk etti. Bu firmaların kente bağlı kalması ve büyümesi, sadece şehre ekonomik fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sektörün gelişimine de katkı sağlayabilirdi.

İHRACATTA YENİ BİR STRATEJİ: ORTAK HAREKET İLE BÜYÜME

Mobilya sektörünün yeniden güçlenebilmesi için yeni bir işbirliği modeline ihtiyaç duyuluyor. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, Japonya’daki Sogo Shosha modeline dikkat çekiyor. Japonya’da, küçük ve orta ölçekli firmalar, ortak dış ticaret kuruluşları aracılığıyla başarılı ihracat stratejileri geliştirdi. Aygül, Türkiye’de de 15-20 mobilya firmasının birleşerek benzer bir modelle dış ticaret şirketleri kurmasının, sektörün global pazarda daha etkili olmasını sağlayabileceğini belirtiyor. Bu model, özellikle Orta Doğu pazarına açılmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat sunuyor.

HAMMADDE SIKINTISI VE ÇÖZÜM ÖNERİSİ: SİTELER’DE YENİDEN CANLANAN ÜRETİM

Türkiye’nin güçlü konumda olduğu müteahhitlik sektörü ile mobilya sektörünün entegrasyonu, önemli bir potansiyel barındırıyor. Ancak bu potansiyelin hayata geçebilmesi için hammadde tedarikine yönelik zorlukların aşılması gerekiyor. Türkiye, mobilya üretimi için gerekli ağaç türlerini ithal etmek zorunda kalıyor. Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Aygül, dahilde işleme rejimi ile ahşap maliyetlerinin düşürülerek, özellikle Orta Doğu pazarına yönelik klasik ve oymalı mobilya üretiminin yeniden canlandırılabileceğini söylüyor. Ayrıca modern tarzda hafif mobilyaların üretimi ile de ihracat kapasitesinin artırılması gerektiğini vurguluyor. Bu adımlar, Siteler’deki mobilya üretimini ve ihracatını yeniden canlandırabilir.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız