Endemik vadisiyle Pursaklar
www.anadolugazete.com.tr ailesi olarak Genel Yayın Yönetmenimiz Orhan Kemal Erkılıç ve Yayın Danışmanımız Ali İnandım ile Ankara ilçelerini tanımak ve anlamak için başladığımız yolculukta yeni durağımız Pursaklar.
ÖZEL HABER: YASİN ŞAHİN
Pursaklar, Ankara-Çubuk arasında yer alan en eski köylerden bir tanesi. Busaklar isminden zamanla Pursaklar’a dönüştüğü düşünülen isminin geçtiği ilk tarihi vesika, 1530 yılında Osmanlı Devleti tarafından hazırlatılan tapu tahrir defterinde olup yerleşim yeri "Busaklar" olarak yer almaktadır. Kuzeyde Kahramankazan’a, doğuda Çubuk’a, güneyde Altındağ’a ve batıda Keçiören’e komşu olan Pursaklar’ın nüfusu 162 binden fazla.
1970 yılından itibaren çevre il ve ilçelerden ciddi şekilde göç alan ve nüfusunu hızla arttıran Pursaklar, 16 Aralık 1986'da belediye teşkilatına kavuşarak "belde belediyesi" sıfatını almıştır. 2008 yılında belediyeler kanunu ile Keçiören ilçesinden ayrılarak, hem Altındağ’dan hem de Çubuk'tan aldığı mahallelerle şu anki ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Pursaklar ilçesinin 20. yüzyılın başlarında 30-40 haneli küçük bir köy olduğu, Balkan Savaşına, I. Dünya Savaşına ve İstiklal Savaşı'na çok sayıda askerle katkıda bulunduğu ve bu askerlerin büyük çoğunluğunun şehit olduğu bilinmektedir.
Pursaklar, son dönemlerde ciddi bir atılım gösterdiği sosyal hayat adına çalışmalarına devam ediyor. İlçeye çok yakın durumda olan Esenboğa Havalimanı'na ulaşımı sağlayan protokol yolunun içinden geçmesi ve Ankara çevre yolunun yakınında olması nedeniyle stratejik bir konumda olan Pursaklar’da Endemik Vadi, ilçe sakinlerinin ilgisini çekiyor.
Endemik Vadi, Endemik bitki çalışması ve endemik fauna merkezi olarak Türkiye’de bir ilk. Vadide; Angora Tırfılı, Ankara Şah Civanperçemi, Ankara Aşotu, Ankara Geveni, Ankara Süseni, Ankara Sığırkuyruğu, Ankara Geyikgöbeği, Ankara Yaranı, Ankara Karanfili, Ankara Çarşağı, Ankara Çiğdemi, Türk Kantaronu gibi endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Ankara’da 340’a yakın endemik bitki türü mevcut. Endemik Vadi’de de her geçen güm bitki ve hayvan türlerinin arttırılması hedefleniyor. Endemik Vadide Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşan’ının bulunduğu vadi kesinlikle görülmeye değer. Endemik Vadide, Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile birlikte Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması, üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması amaçlanıyor.
Sizler de dilerseniz bir bilimsel ziyaret tadında, dilerseniz çocuklarınızla hafta sonu keyfi yaşamak için veya güzel havada yürüyüş yapmak için vadiyi ziyaret edebilirsiniz.
Gezip gördüklerinizden sonra bir kez daha gelmek için can atacağınıza eminim.
Keşfedilmeyi bekleyen bir güzellik haline dönüşen Endemik Vadi’de, Başkan Ertuğrul Çetin, ilçe halkı başta olmak üzere çeşitli meslek grupları ve esnafları misafir ederek yeni cazibe merkezi hakkında bilgiler vererek bitki çayları başta olmak üzere çeşitli ikramlarda bulunuyor. İlçemizi estetik açıdan güzel bir görünüme kazandırmanın yanı sıra kaybolmaya yüz tutmuş endemik bitkiler, soyları tükenme tehlikesinde olan Ankara Keçisi, Ankara Güvercini, Ankara Kedisi ve Ankara Tavşanı gibi hayvan türlerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan bu çalışmanın ne denli büyük bir çalışma olduğunu da gördüğünüzde şaşkınlık ve mutluluğunuz biraz daha artacak.
Pursaklar’da ayrıca çok eğlenceli bir festival de var. 2012 yılından beri her yıl geleneksel hale getirilen Uluslararası Kedi Güzellik Festivali. Belediye katkılarıyla düzenlenen etkinliğin amacı hayvan sevgisine teşvik etmek ve insanlara bir etkinlik alanı açmak. Etkinlik kapsamında konserler, sergiler ve kedi yarışmaları düzenlenmektedir. Festival genelde yaz ya da sonbahar aylarında yapılmaktadır.
Pursaklar Belediyesinin yapımına devam eden projelerden bazıları da şunlar: Gümüşoluk Göleti Millet Bahçesi, Güneş santrali projesi ve kent ormanı projesi.
Özellikle Gümüşoluk Göleti Millet Bahçesi, Pursaklar için yeni ve büyük bir sosyal yaşam alanı olacak.