Polatlı'da sıcaklık tavan yaptı: Soğan rekoltesi düştü!

Ankara'nın Polatlı ilçesi, Türkiye'nin en önemli soğan üretim merkezlerinden biri olarak bilinirken, bu yıl sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle ciddi bir üretim krizi yaşıyor. Polatlı'da, soğanların tarlada yanması sonucu, geçtiğimiz yıla göre yüzde 70'lik bir rekolte düşüşü bekleniyor.

Polatlı'da sıcaklık tavan yaptı: Soğan rekoltesi düştü!

2021 yılında tescillenen ve Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 36'sını karşılayan "Polatlı Soğanı", bu yıl iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden nasibini aldı. Her yıl Ağustos ayında hasat edilen soğanlar, bu yılın aynı döneminde tarlada kaldı. Polatlı'nın Ilıca Mahallesi'nde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı” şeklinde konuştu.

"DENİZİ DE DÖKSEN SOĞANLAR OLMAZ"

Çiftçi Yürekli, soğanların bu yıl beklenen ağırlığa ulaşamadığını belirterek, "Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık" dedi.

TARLADA 6, PAZARDA 12 LİRA

Soğan fiyatlarındaki artışa da dikkat çeken Yürekli, "Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazarda şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. Maliyet yüksek, verim az. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş" ifadelerini kullandı.