Otobüsçü esnafından çağrı: Biletlerinizi internetten değil, otogardan alın!”

Ankara Otobüsçüler ve Acenteler Derneği Başkanı Hacı Süleyman Barış, otobüs taşımacılığında yaşanan sorunları Yeni Ankara'ya anlattı. İnternet üzerinden yapılan bilet alımlarının esnafı büyük zarara uğrattığını belirten Barış, "Biletlerinizi internetten değil, otogardan alın.” dedi.

Otobüsçü esnafından çağrı: Biletlerinizi internetten değil, otogardan alın!”

Ankara Otobüsçüler ve Acenteler Derneği Başkanı Hacı Süleyman Barış, otobüs taşımacılığı sektöründe yaşanan sorunları yeniankara.com.tr’ye yaptığı açıklamalarla gündeme taşıdı. Barış, özellikle internet üzerinden yapılan bilet alımlarının esnafı büyük zarara uğrattığını vurgulayarak, vatandaşlara otogarlardan bilet almaları çağrısında bulundu. "Biletlerinizi internetten değil, otogardan alın. Fransızlara paranızı yedirmeyin.” ifadelerini kullandı.

"HİZMETİ BİZ VERİYORUZ, PARAYI YABANCI FİRMALAR ALIYOR"

Biletlerin çoğunlukla internet üzerinden satın alınmasının sektörü olumsuz etkilediğini bildiren Barış, “Yolcular daha çok biletlerini internetten alıyor. Bu durumda esnaf zor durumda kalıyor. İnsanlar, internetten aldıkları bileti kaçırabiliyor, seferleri iptal edebiliyor ya da emanetlerini gönderiyor. Bütün bunların bunlarla biz uğraşıyoruz. Hizmeti yapan biziz parayı alan Fransız firmalar.” şeklinde konuştu.

“BİLETLERİNİZİ İNTERNETTEN DEĞİL, OTOGARDAN ALIN”

Otogarlardan bilet almanın hem daha uygun fiyatlı hem de ekonomik olduğunu dile getiren Barış, esnafa destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Vatandaşlarımıza sesleniyorum, internetten bilet almayın. Otogarlardan alınan biletler daha ucuz ve uygun fiyatlı oluyor. Burada pazarlık yapma imkanı da var, ancak internette pazarlık payı yok. Otogardan bilet aldıklarında 50 TL de olsa, 100 TL de olsa, indirim ne olursa olsun biz her türlü desteği veriyoruz.” dedi.

İnternet üzerinden yapılan bilet satışlarının sadece finansal kayıplara yol açmakla kalmadığını, aynı zamanda verilerin yabancı şirketlerde toplandığını söyleyen Barış, "Yolcularımızın kişisel verileri, T.C. bilgileri çoğunlukla yabancı firmaların sistemlerinde yer alıyor. Bu durum, firmaların rekabet gücünü zayıflatıyor ve verilerin güvenliğini tehlikeye atıyor.” diye ekledi.

"OTOBÜS FİRMALARI AYAKTA KALABİLMEK İÇİN DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR"

Devletin otobüs firmalarına yönelik herhangi bir desteği olmadığına dikkat çeken Barış, sözlerini şu şeklide devam ettirdi: “Uçakla ve trenle rekabet etmek zorundayız ama devletin otobüs firmalarına desteği yok. Emeklilere yüzde 20 indirim sağlanıyor ama bizler için hiçbir teşvik yok. KDV desteği de verilmiyor. Emeklilere ücretsiz ulaşım veriyorsanız, biz nasıl yolcu bulacağız? Bu kadar otobüs camiasının üstüne gelmek anlamlı değil. Bu koşullarla firmalar ayakta kalamaz. Bu şekilde devam edersek 2 ya da 3 yıllık ömrümüz var.”

“TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ SINIFLANDIRILMALI”

Taşımacılık sektörünün sürdürülebilirliği için devletin acil müdahalesi gerektiğini vurgulayan Barış, taşıma hizmetlerinin sınıflandırılması gerektiğini belirtti. Barış, “Devletin taşıma sektörünü sınıflandırması lazım. A sınıfı otobüs, B sınıfı tren, C sınıfı uçak gibi. Fiyatlar buna göre belirlenmeli. Örneğin, İstanbul’a giden bir otobüs bileti 500 TL ise, trenin fiyatı bin TL olmalı, uçağın farkı da buna göre ayarlanmalı. Şu anda böyle bir sistem yok.” ifadelerini kullandı.

“UÇAK REKABETİ OTOBÜS SEKTÖRÜNÜ BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ"

Yeni yılda şehirlerarası otobüse zam gelip gelmeyeceği konusuna da değinen Barış, “Mayıs sonunda bir fiyat güncellemesi yapabiliriz. Eğer zam olmaza fiyatları sabit tutmaya çalışırız. Mazota gelen zam bizi doğal olarak etkiliyor. Ayrıca Uçak taşımacılığı ile ciddi bir rekabet içerisindeyiz ve bu durum sektörü olumsuz etkiliyor. Uçak bizi bitirdi, kontak kapatacak duruma geldik. Teker dönmüyor artık. Mesela sabah saat 07.00’den 11.00'e kadar hiç araba yoktu bu yolcu ne yapsın.” sözlerine dikkat çekti.