Mühendisler dertli: Ahşap ev için mühendislik verileri bulunmuyor
Ankara Siteler'de yer alan Case Smart Dome Home firması mobil taşınabilir kubbe ev üretimine başladı. Tamamen bilgisayarlı makinelerle üretilen evler, depreme dayanıklı ve doğal malzemelerden oluşuyor.
ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Ankara Altınpark PREFAB HOUSE EXPO Fuarı'nda, mobil taşınabilir kubbe evler ilgi odağı oldu. Case Smart Dome Ev firması tarafından üretilen kubbe evler, depreme dayanıklılığı ve doğal malzemelerden üretilmesi ile dikkat çekiyor.
MODERN KONSEPTTE YAPILMIŞ DOME EVLERİN KURULUMU KOLAY
Case Smart Dome Ev firmasının sahibi Selahattin Erdoğan, "Bu evler, mobil, taşınabilir, sökülüp takılabilir, küçültülebilir, büyütülebilir. Yani yeni modern konseptteki ahşap çadır dome ev dediğimiz kubbe evlerdir. Bu evi yönlendirme videosunu seyretme kaydıyla kendi başınıza istediğiniz yere götürüp istediğiniz zaman çok kolaylıkla kurabilirsiniz." dedi.
Erdoğan, kubbe evlerin depreme dayanıklı olduğunu belirterek, "Maalesef ülkemiz deprem bölgesi ve geçmişten bugüne büyük depremler yaşadık. Şu anda hala artçı depremler olmakta. Bu nedenle dome evleri ‘Deprem sarsıntılarında çocuklarımızla banklarda oturmak istemiyoruz' diyerek evinin bahçesine koyanlar var." şeklinde konuştu.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ OLAN DOĞAL MALZEMELERDEN OLUŞUYOR
Kubbe evlerin doğal malzemelerden üretildiğini vurgulayan Erdoğan, "Hepsi geri dönüşümü olan doğal malzemelerden oluşmakta. Dolayısıyla insan sağlığına hiç bir zararı yok. Bu ev 4 malzemeden oluşuyor. Ahşap, alüminyum, çelik ve cam. Bunların hepsi dönüştürülebilir. Hiç bir şekilde petrol ürünü yok." dedi.
Kubbe evlerin otel ve konaklama için de kullanılabileceğini belirten Erdoğan, "Ayrıca doğa sporları veya doğa kampları yapanlar da tercih ediyor." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’DE BU ALANDA AKREDİTE KUTULUŞ YOK
Ankara merkezli Case Smart Dome Ev firması, geliştirdiği mobil taşınabilir kubbe evleri yurt dışına ihraç etmek istiyor. Ancak, firma, gerekli belgeleri tamamlamakta güçlük çekiyor.
Firma sahibi Selahattin Erdoğan, "Ürünümüz depreme dayanıklı ve doğal malzemelerden üretildiği için yurt dışında çok talep görüyor. Ancak, ihracat için gerekli belgeleri tamamlamak çok zor. Çünkü, Türkiye'de bu konuda akredite kuruluş yok. Ayrıca, gümrük tarife pozisyonu bile yok. Bu nedenle, yurt dışındaki müşterilerimize ürünlerimizi satamıyoruz.“ dedi.
TEMEL MÜHENDİSLİK DATALARI YOK
İnşaat Mühendisi Selahattin Erdoğan, Orman Bakanlığının ahşabın mühendislik datalarını yayınlamadığını belirterek, "Türkiye'de ahşapla ilgili hiçbir mühendislik datası yok. Ahşapla ilgili veri eksikliğini 23 yıldır çözmeye çalışan bir profesör vardı. En son bildiğim kadarıyla o da veri eksikliğini hala çözemedi. Ahşapta çekme basıncı, basınç değerleri, kopma değerleri, bükülme değerleri gibi temel mühendislik datalarının olmaması ülkemiz için büyük eksiklik. Ahşap yapılar için güvenilir hesaplamalar yapmak gerekiyor ancak gerekli mühendislik verileri bulunmuyor. Bu da bizim hem imalat hem ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Çünkü, ahşap evler için gerekli hesaplamaları yapmak için bu datalara ivedilikle ihtiyaç var. Ancak, datalar olmadığı için, evlerimizi projelendirmekte güçlük çekiyoruz." diye konuştu.
Erdoğan, konuyu ilgili bakanlıklara ilettiklerini belirterek, "Umarım bu eksiklikler giderilir ve biz de ürünlerimizi üretmekte zorluk yaşamayız." ifadelerini kullandı.
KULLANIM ALANLARINA GÖRE TASARIM
Erdoğan, ürünlerinin iç dizaynını müşterilerin kendi ihtiyaçlarına göre tasarladığını belirterek, "Kimi, bahçesinde, kimi konaklamak, kimi hafta sonu için, kimisi ise restoranlarda loca olarak kullanacak" dedi.
Erdoğan, ürünlerinin deniz üzerinde yüzmesini de planladıklarını belirterek, "Ancak, bunun için gerekli Ar-Ge çalışmaları devam ediyor." diye konuştu.