Kuruyemişçi esnafından bakanlığa çağrı: Bu uygulamadan vazgeçilsin!

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytaç Sevimli, odalarına gelen şikayetler üzerine gerçekleştirdikleri araştırmada tütün ve tütün mamulleri (sigara) tedarik eden firmaların üye işyerlerine, kredi kartı ile yapılan sigara alımlarında yüzde 1 oranında fiyat farkı uyguladığını belirtti.

Kuruyemişçi esnafından bakanlığa çağrı: Bu uygulamadan vazgeçilsin!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytaç Sevimli, kuruyemişçi esnaflarının tütün ve tütün mamullerinde nakit ödeme ile normal fiyattan alım yapabildiğini ancak kredi kartıyla ödemek istediklerinde yüzde 1 kâr oranıyla fiyat farkının alındığını ifade etti.

Sevimli, bu fiyat farkının 'komisyon' adı altında alındığını belirterek, "Banka kartları ve kredi kartları kanunun 5464 Sayılı Kanun'un 17. Maddesi'ne göre kredi kartı ile satış yaparken komisyon ücreti veya benzeri bir isim adı altında ödeme alması yasak olan kuruyemişçi esnafımıza tütün ve tütün mamulleri (Sigara) tedarik eden firmalar tarafından toptan tütün ve tütün mamulleri alımlarında fiyat farkı yansıtması kuruyemişçi esnafımızın kâr oranlarını düşürmektedir." dedi.

"İVEDİ BİR ŞEKİLDE BU UYGULAMADAN VAZGEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Kuruyemişçi esnafının tüketiciden komisyon alamadığını ancak firmaların kredi kartı satışlarında fiyat farkı uygulamasının esnafa zarar verdiğini vurgulayarak, "2000 yılında sigara satışındaki kâr oranı yüzde 11 iken günümüzde bunun yüzde 4'e düştüğü görülmektedir. Kredi kartı ile sigara almak isteyen tüketicileri herhangi bir komisyon ya da fark istemeyen kuruyemişçi esnafımız sigarayı yüzde 4 kâr oranıyla satıp bunun yaklaşık yüzde 3,5'ini kredi kartı komisyonu olarak bankaya ödediğinde kendisi mağdur olmakta ve ticari hayatını sürdürmekte çok zorlanmaktadır." diye konuştu.

Küçük esnafların ülkenin ekonomik belkemiği olduğunu vurgulayan Sevimli, her geçen gün farklı uygulamalarla karşı karşıya kalındığını belirterek, bakanlıklardan bu uygulamanın takibinin yapılmasını talep etti.

Sevimli, "Kuruyemişçi esnaflarımıza tütün ve tütün mamulleri tedarik eden firmaların yansıtmış olduğu yüzde 1 fiyat farkı kâr marjının düşmesine neden olmakta dolayısıyla Kanuna aykırı davranış sergilemektedir. Buna karşılık Kuruyemişçi esnafımızın da piyasadaki büyük rakip firmalarla rekabet edebilmek ve ayakta durabilmek için bu koşulları kabul etmek zorunda kaldıkları bir gerçektir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun 5464 Sayılı Kanunun 17. maddesi ve 40. maddesinde yer aldığı üzere, kuruyemişçi esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi konusunda çözüm talep ediyoruz. İvedi bir şekilde bu uygulamadan vazgeçilmesini istiyoruz. Bakanlıklarımızdan bu uygulamanın takibinin yapılmasını talep etmekteyiz." ifadelerini kullandı.