Işıkdağı'nda yangın teyakkuz ekipleri hazır!

Kızılcahamam ilçesinde, 2 bin 20 metre yükseklikte bulunan Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi personelleri, olası orman yangınlarına karşı 7 gün 24 saat nöbet tutarak teyakkuzda bulunuyor. Ankara'da 63 yıl önce inşa edilen bu stratejik kule, dört il ve 11 işletme müdürlüğü ile bağlantı sağlayarak ormanların güvenliğini sağlıyor.

Işıkdağı'nda yangın teyakkuz ekipleri hazır!

Kızılcahamam'da saat başı gerçekleştirilen telsiz bağlantılarıyla ormanlardaki durum hakkında sürekli bilgi alışverişi yapılıyor. Ayrıca kuleye yerleştirilen termal ve normal kamera sistemleri sayesinde Kızılcahamam ormanlarının görüntüleri 24 saat boyunca kayıt altına alınıyor ve Yangın Yönetim Merkezi'ne anlık olarak aktarılıyor.

KULEDEKİ HAYAT: HEM İŞ HEM EV

Gözetleme kulesinde görev yapan personel, ellerinde dürbünlerle ormanlık alanları sürekli izleyerek yangın tehlikesine karşı tetikte bekliyor. Toplamda dört personelin çalıştığı kulede, ekipler bir hafta arayla vardiyalı olarak görev yapıyor. Nöbet sırası gelen ekip, kulede hem çalışıyor hem de konaklıyor.

kizilcahamam2.jpg

"ELLER DÜRBÜNDE GÖZLER YEŞİL VATANDA"

Uzun yıllardır orman sahasının gözetmenliğini yapan kule personeli Mustafa Akça, yaptığı açıklamada, "Bu kuleden Çerkeş, Çubuk, Gerede, Çamlıdere ve Kahramankazan bölgelerine komple hakim durumdayız. Her kulede telsizlerimiz var. Yangın çıktığında veya yıldırım düşmesi gibi durumlarda telsizle irtibata geçiyoruz. İhbar geldiğinde yangına ilk müdahale aracımız var. İlk onu çıkarıyoruz. O araç çıktığında hemen arkasından üç tane arazöz var. Yangının durumuna göre hemen onları çıkarıyoruz." şeklinde konuştu.

Akça, çevre şehirlerle de irtibat halinde olduklarını ve yangına hızlı bir şekilde müdahale ettiklerini belirtti. Ayrıca orman yangınlarına karşı vatandaşları uyaran Akça, piknik yapılan alanlarda ateşlerin mutlaka söndürülmesi gerektiğini vurguladı.

kizilcahamamc.jpg

"VATANDAŞ ATEŞİNİ SÖNDÜRSÜN VE ÇÖPÜNÜ TOPLASIN"

Kızılcahamam'da en çok ağustos ve eylül aylarında yangın meydana geldiğine dikkat çeken Akça, "Vatandaş, mantar ve kuşburnu toplamaya geliyor. Piknik yapmaya geliyor. O zamanlar ateş yakıyorlar ve bu ateşin sonucunda yangınlar çıkıyor. İnsan kaynaklı oluyor. Vatandaş pikniğe geldiğinde ateşini söndürsün ve çöpünü toplasın." dedi.