Kış aylarının gelmesi ile vatandaşlar hastalıklardan kurtulmak için doğal yollara başvurdu. Bu ürünlere dikkat!

Baba mesleği olan aktarlığı çocukluğundan bugüne devam ettiren Murat Topçu, kış aylarının gelmesi ile vatandaşların aktarlara olan ilgisini anadolugazete.com.tr’ye anlatarak bazı ürünler konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kış aylarının gelmesi ile vatandaşlar hastalıklardan kurtulmak için doğal yollara başvurdu. Bu ürünlere dikkat!

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Kış aylarının gelmesi ile hastalıklar arttı. Artan hastalıklarla beraber ilaç kullanmak istemeyen vatandaşlar, doğal yollara başvuruyor. Mahallelinin şifa kaynağı olan aktarlarda kış aylarının gelmesi ile beraber kalabalık arttı.

img-9730.jpg

“İLK OLARAK HEKİME DANIŞILMALI”

Aktarlar mahallenin şifacılarıdır. Herhangi bir konu ile ilgili gelip sizden fikir alışverişi yapan oluyor mu?

-Murat Topçu: İlk başta hekime danışılması lazım. Bir hastalığın birden çok etkeni olabilir, o yüzden hekim tedavisi ve görüşü her şeyden daha önemli. Konu ve hastalıklarla ilgili tabii ki soru soran oluyor. Dükkânda beş raf var ve bu beş raf içerisinde 650 kavanoz yer alıyor. Bu kavanozlarda kına kına, kilermeni, kebabiye, muskat, karahalile, kardeş kanı, reçine, çamsakızı gibi az satılan ürünlerle doludur. 1996 yılında bunların neden olduğunu babama sormuştum. Babam da ‘Oğlum, bunlar ilaçlık bitkiler. Eskiden insanlar doktor bulamazlardı ama kitap bulabilirlerdi. Lokman Hekim şifalı bitkiler kitabını açtıkları zaman oradan bakarak kendileri ilaç yaparlardı.’ demişti. Şimdi insanlar okumuyor ve internetten, Instagram‘dan veya bitkilerle uğraşan bir profesörün söylediklerini alıyor. İnsanlar eskisi gibi bize gelip danışmıyorlar.

img-9722.jpg

“IHLAMUR ÇOK SATILIYOR”

Kış aylarında genellikle hangi ürünleri satıyorsunuz? Vatandaş hangi ürünlere rağbet gösteriyor?

-Murat Topçu: Kış aylarında genellikle ıhlamur satışları çok iyi olur. Ihlamur bildiğiniz gibi ikiye ayrılır: Çiçek ıhlamur ve yapraklı ıhlamur tarzında. Eskiden hepimizin babaanneleri, ebeleri veya dedelerinin evlerinde bir hafta ıhlamur kaynardı. İnsanlar onu bildikleri için genellikle kış çayı tarzında ıhlamur alıyor ve içine tarçın, zencefil, nar çiçeği, hibiskus, kuşburnu gibi karışımlar yapabiliyor. Kuşburnu mükemmel bir C vitamini deposudur. İnsanlar kendi damak zevklerine göre karışımlar yapabiliyor. Hatmi çiçeği, ayva yaprağı, karanfil, havlıcan, zerdeçal, elma kabuğu, limon kabuğu kışın kullanılan ve aromatik olan bitki veya yapraklardır.

img-9737.jpg

“MARKADAN ZİYADE ÜRÜNÜN SAFLIĞI ÖNEMLİ”

Vatandaş ürünleri doğal haliyle almaya çalışıyor fakat bir de paketli ürünler var. Kış çayı diye satılan ürünlerinde ilk önce neye dikkat etmeliyiz?

-Murat Topçu: Markadan ziyade içindeki ürünün berraklığına dikkat edilmeli. Rengi çok koyu veya açık olmamalı. Yeşil bitkiler yeşil olmalıdır, koyu bitkiler koyu olmalıdır. Örneğin bir tarçının tadını alabilmek için bir parça ağzınıza atıp ezerseniz hemen tadının gelmesi lazım. Kokusunu alırsınız ama tadını almak farklı bir durum. Aynı şey baharatlar içinde de geçerlidir. Saf olmalı, içine başka bir şey katılmamalı, tam gününde ve tam zamanında baharat çekimi yapılmalı gibi birçok faktör ürünün kalitesini etkiliyor. Tabii ki vatandaş alınan ürünü beğenmeyebilir ve beğenmediğinde satış yapılan yere gidip ürünle ilgili geri bildirimini söylemesi lazım. Satıcıya bunları söyleyecek ki o firma veya satıcı, ürünle ilgili o konulara dikkat edecek.

“ORİJİNAL SALEBİN KİLOSU 4 BİN TL”

Kışın vazgeçilmezlerinden birisi olan salebin gerçekliği anlaşılabilir mi?

-Murat Topçu: Salep dediğimiz bitki vahşi orkide bitkisinin çekirdekleridir. Alınır topraktan çıkarılır, iyice yıkandıktan sonra bembeyaz yapılır ve en son bembeyaz bir şekilde kurutularak salep haline getirilir. Türkiye’nin hemen hemen çok farklı yerlerinde görülür. Kaliteli bir Maraş dondurması içerisinde salep bulunur. Şu an kilosu 3 bin 500 TL ile 4 bin TL arasında değişiyor. Biz bunu mahalle arasında satmamız çok zor. Tabii ki elimizde bulunuyor ama vatandaşın talebi buna yönelik olmuyor. Tabii ki 'az ve öz, alıp içerim' diyen insanlar oluyor. Hazır ürünlerin içerisinde bir sürü yabancı madde bulunuyor. Dikkat edilmesi gereken hususlar var.