Ovacık Mahallesi'nde değişim rüzgârı: Muhtar Haydar Karaman'dan yaşanabilir çözümler

Keçiören'in Ovacık Mahallesi'nde 33 yıldır yaşayan ve birinci dönem muhtarlık görevini sürdüren Haydar Karaman, mahalle sakinlerinin sorunlarına çözüm bulmak ve daha yaşanabilir bir mahalle inşa etmek için yoğun bir çaba sarf ediyor. Karaman, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamalarda mahalledeki eksiklikleri, çözüm önerilerini ve gelecek hedeflerini anlattı.

Ovacık Mahallesi'nde değişim rüzgârı: Muhtar Haydar Karaman'dan yaşanabilir çözümler

Ankara’nın Keçiören ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi’nde birinci dönem muhtarlık görevini sürdüren Haydar Karaman, emeklilik sonrası mahalle dernek başkanlığı yaptığı iki dönemin ardından halkın güveniyle muhtar seçildi. Mahalle sakinleriyle kurduğu sıcak ve samimi ilişkilerle dikkat çeken Karaman, "Mahallemizin her bir bireyiyle iç içe bir yönetim anlayışı benimsemek, görevimin en önemli parçasıdır." dedi.

binaaa.jpeg

binaaa.jpeg

“OLASI KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ”

Karaman, mahallede olası kentsel dönüşüm projelerine karşı mahalle sakinlerinin haklarını korumak için muhtarlığa aday olduğunu bildirdi. Karaman, mahalledeki sosyal ve ekonomik farklılıkları göz önünde bulundurarak, kentsel dönüşüm sürecinde halkın mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir yanda 2-3 katlı eski yapılar, diğer yanda 20-30 katlı modern binalar var. Mahallede iki farklı yaşam biçimi var. Bu mahallede çoğu insan asgari ücretle geçiniyor. Bir evi yıkıldığında yeni bir evde oturmak ya da kira ödemek pek çok aile için imkânsız. Bu nedenle kentsel dönüşüm olacaksa bile halkın mağdur edilmemesi için gerekli adımlar atılmalı. Amacım, mahalle sakinlerinin bu konuda mağdur olmamasıdır. Ayrıca bir zamanlar iki bin 500 olan nüfusumuz, şu anda resmi kayıtlara göre 7 bin. Ancak gayri resmi rakamları da düşündüğümüzde bu sayı çok daha fazla. Önümüzdeki 10 yıl içinde nüfusun 70 bin ila 100 bin arasında olabileceği tahmin ediliyor.” şeklinde konuştu.

“TOPLUMSAL BARIŞ KADINLARIN GÜÇLENMESİYLE MÜMKÜN"

Kadınların toplumsal hayatta hak ettikleri yere gelmesi gerektiğini belirten Karaman, özgürlüğün ve barışın kadınların güçlenmesiyle mümkün olduğunu vurguladı. Karaman, "Bir ülkede kadın özgür değilse, o toplum ileri gidemez. Kadınlarımızın elinin değmediği yerde ne barış ne de gerçek özgürlük olur. Kadınların evden çıkıp topluma karışmaları, kurs merkezlerine gitmeleri ve ekonomik hayata dahil olmaları için her fırsatta destek olmaya çalışıyorum.” dedi. Bu ülkede yatağa aç giren birçok çocuğun olduğunu söyleyen Karaman, "Muhtar olarak göreve başladığım ilk dönemde, okullar açılırken ihtiyaç sahibi birçok çocuğun okul masraflarını karşıladım. Hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli ve eğitimden mahrum kalmamalı. Benim amacım çocuklarla barışık olmak ve onlara etkinlik yaptırmak.” ifadelerini kullandı.

“ENGELLİ VATANDAŞLARI TOPLUMA KAZANDIRMAMIZ GEREKİYOR”

Karaman, mahalledeki engelli bireylerin toplumla daha fazla entegre olması gerektiğini kaydederek. "Engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmamız gerekiyor. Bununla ilgili kaymakam bey ile de görüştüm. Onlara yalnızca maddi destek sağlamak yetmez, eğitim ve sosyal katılım konusunda da destek olmalıyız." diye aktardı.

"KAĞIT TOPLAYICI AİLELER DENETLENMELİ”

Mahallede yaklaşık 20 kağıt toplayıcı ailenin yaşadığını söyleyen Karaman, bu ailelerin denetlenmesi gerektiğine işaret ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mahallemizdeki kağıt toplayıcı ailelerde 14 yaşında kız çocuklarının evlendirildiğini görüyoruz. Bu durum, geleceğimiz için çok büyük bir sorun. Çocukların okula gitmesi gerekirken, evlendirilmesi kabul edilemez. Ayrıca bir evde 20 kişi yaşıyor. Bu konuda denetlemelerin yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

alt-yapi.jpeg

alt-yapi.jpeg

“ALTYAPI VE ULAŞIM SORUNLARI TASARRUF TEDBİRLERİNE TAKILIYOR”

Kanalizasyon, otobüs seferleri ve projelendirme süreçlerindeki eksiklikleri ele alan Karaman, altyapının tamamlanmadan yapılan inşaatların hem mahallede hem de genel olarak Türkiye’de ciddi sıkıntılara yol açtığını belirtti. Karaman, “Kanalizasyon sorunu, mahallemizde ciddi problemlere neden oluyor. Öncelikle proje çizildiğine hayata geçirilmeden altyapının tamamlanması gerekiyor. Keçiören’de sadece bir Cemevi var ve bu da Ovacık’ta. Ancak ulaşımda büyük bir eksiklik söz konusu. Çoğu noktadan Cemevi’ne otobüs kalkmıyor. Bu sorunun çözülmesi için otobüs seferleri sıklaştırılmalı ve halkın rahatça ulaşımı sağlanmalı. Ayrıca altyapı ve ulaşım sorununu çözmek için bile tasarruf tedbirlerine takıldı. " ifadelerini kullandı.

“UYUŞTURUCU SORUNU TOPLUMUN GELECEĞINİ TEHDİT EDİYOR"

Mahallede ve çevre bölgelerde uyuşturucu kullanımının giderek arttığına dikkat çeken Karaman, bu durumun toplumun geleceği için büyük bir tehlike olduğunu söyleyerek, "Ovacık ve çevresindeki mahallelerde uyuşturucu kullanımı maalesef bir sorun haline gelmiş durumda. Bu sorunun çözümü için hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bizler Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile uyum içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.” diye konuştu.