Ankara’da köylüler 'taş ocağı'na karşı hukuki mücadele başlattı

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde, İnceğiz ve Aşağıkaraören köylerinde kurulması planlanan andezit taşı ocağına karşı köylüler harekete geçti. Kurtboğazı Barajı havzasında yer alan bu alan, Ankara’nın içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Taş ocağı projesine karşı çıkan İnceğiz, Aşağıkaraören, Günbaşı, İçören ve Ucarı köylerinin muhtarları ve köy dernekleri, projeye engel olmak için hukuki süreç başlattı.

Ankara’da köylüler 'taş ocağı'na karşı hukuki mücadele başlattı

Ankara'nın Kaharamankazan'da ilçesinde köylüler kurulmak istenen taş ocağına karşı hukuki süreç başlattı.Ankara'ya 40 kilometre mesafede bulunan ve Ankara'nın içme suyu ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Kurtboğazı Barajı havzasındaki İnceğiz ve Aşağıkaraören'de Şahkar firması tarafından andezit taşı ocağı kurulmasına köylüler karşı çıkıyor.

KAHRAMANKAZAN BELEDİYESİNDEN DESTEK

Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, belediye olarak davaya müdahil olduklarını açıklayarak, taş ocağının doğal çevreye vereceği zararların kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Çırpanoğlu, “Kahramankazan’da bulunan bu güzel doğal alanlar, arıcılık, hayvancılık ve tarım için büyük öneme sahip. Bu proje, bölgenin ekosistemini yok edecek, su havzalarını kirletecek ve binlerce ağacın kesilmesine yol açacaktır. ÇED raporundaki eksiklikler ve hatalar da açıkça ortada. Bu nedenle, hem köylülerimizin hem de Kahramankazan’ın çıkarlarını savunmak için davaya destek veriyoruz.” dedi.

Madenciliğe karşı Beypazarı ve Güdül halkından ortak basın açıklaması!Madenciliğe karşı Beypazarı ve Güdül halkından ortak basın açıklaması!

aw348106-02.jpg

“HAYVANCILIĞI VE DOĞAL HAYATI YOK EDECEK”

Çırpanoğlu, söz konusu taş ocağının bölgedeki doğal bitki örtüsünü ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti: “Binlerce ağacın kesilmesi planlanıyor. su havzalarının kirlenmesi, çevreye onarılamaz zararlar verecek. anayasa’ya göre orman varlıklarını koruma yükümlülüğümüz var. bu projenin gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz.”

Beypazarı ve Güdül'den maden ocağı projesine karşı ortak mücadele: "Vazgeçmeyeceğiz!"Beypazarı ve Güdül'den maden ocağı projesine karşı ortak mücadele: "Vazgeçmeyeceğiz!"

KÖYLÜLERİN HUKUKİ MÜCADELESİ

Köylüler adına savunma yapan Avukat Yunus Emre Yazıcı, ÇED raporundaki eksikliklere ve yanlış bilgilere dikkat çekti. Yazıcı, şunları söyledi: “Bölgedeki köylerden yalnızca Aşağıkaraören’de bilgilendirme toplantısı yapılmış, diğer köyler bilgilendirilmemiştir. Ayrıca meteoroloji verileri yanlış kaynaklardan alınmış, en yakın yerleşim yeri mesafesi gerçeği yansıtmamıştır. İnceğiz ve Aşağıkaraören mahallelerinin su ihtiyacı doğrudan bu havzadan karşılanıyor ve proje, bu hayati kaynağı tehdit ediyor.”

aw348106-03.jpg

FİRMANIN SAVUNMASI: ASKİ VE DSİ ONAYLADI

Firma adına açıklama yapan Avukat Şevket Salman ise, ASKİ ve Devlet Su İşleri Su Yönetimi Genel Müdürlüğü gibi ilgili kurumların olumlu görüş verdiğini belirtti. Salman, proje sürecinin tüm yasal prosedürlere uygun ilerlediğini savundu.