Hirfanlı Barajı kıyısında milyonlarca yıllık fosiller ortaya çıkıyor
Ankara’nın Evren ilçesi, Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Cebirli Kazı Alanı’nda, milyonlarca yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen omurgalı fosillerin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar devam ediyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla yürütülen kazılarda, fosil kalıntılarının kurtarılmasına yönelik önemli bulgular elde ediliyor.
Cebirli Kazı Alanı’ndaki fosil kalıntıları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sağır tarafından yürütülen "Ankara İli ve İlçeleri Yüzey Araştırması Projesi" kapsamında 2019 yılında tespit edildi. Hirfanlı Baraj Gölü'nün su seviyesindeki hareketlenmeler nedeniyle tahrip olan bu fosillerin kurtarılması için 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na kazı başvurusu yapıldı. Başvurunun ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü başkanlığında kurtarma kazıları başlatıldı.
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARIYLA HIZ KAZANAN ÇALIŞMALAR
Cebirli Kazısı, 2022 yılı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne alındı. 2020-2023 yılları arasında kazı çalışmalarında yaklaşık 240 fosil kalıntısı bulundu. Yüzey araştırmalarında ise 171 fosil kalıntısı tespit edildi. Yapılan ön incelemeler sonucunda alana ait at, gergedan, zürafa ve geyik fosillerinin bulunduğu ve fosillerin geniş bir yayılım alanına sahip olduğu belirlendi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ’NDEN KAZI EKİBİNE DESTEK
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, kazı çalışmalarını yerinde görmek ve bilgi almak amacıyla Hirfanlı Barajı kıyısındaki kazı ekibini ziyaret etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle devam eden kazılarda, Prof. Dr. Mehmet Sağır ve ekibiyle bir araya gelen Ünüvar, yapılan çalışmaların detayları hakkında bilgilendirildi. Rektör Ünüvar, kazı ekibine başarı dileklerinde bulunarak, bu önemli bilimsel çalışmalara Ankara Üniversitesi olarak verdikleri desteğin devam edeceğini belirtti.