Ankara'nın Haymana ilçesinin adı bakın nereden geliyormuş
Ankara'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Haymana, adını nereden aldığı ile ilgili merak uyandırıyor. Başkent'in ilçe isimlerinde bu seferki durağımız olan Haymana ile devam ediyoruz. İşte Haymana ismine dair merak edilenler...

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN
Ankara'nın tarihi ilçelerinden biri olan Haymana'nın isminin kökeni hakkında iki yaygın teori bulunuyor. Biri; Hitit Tanrıçası olan Haya, diğeri ise yayla anlamında kullanılan "Hayma."
HİTİT TANRIÇASI "HAYA"
Haymana isminin kökeni hakkında ilk teori, Hititler dönemine dayanıyor. Bu teoriye göre, Haymana adı, Hititler döneminde bir tanrıça olan "Haya" veya "Hava"dan geliyor. Zamanla bu tanrıçanın ismi, bugünkü Haymana ismine dönüşmüş.
YAYLA" ANLAMINDAKİ "HAYMA"
İkinci teori ise, Haymana adının "yayla" anlamına gelen "Hayma" kelimesinden türediği yönünde. Bu teori, bölgenin geniş ve verimli yaylaları ile ünlü olmasından kaynaklanıyor. Bölge halkı, yayla anlamına gelen bu kelimeyi zamanla "Haymana" olarak kullanmaya başlamış.
TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİK
Her iki teori de Haymana ilçesinin zengin tarihi ve kültürel geçmişine işaret ediyor. İlçenin ismi, bölgenin Hititler'den bu yana taşıdığı tarihi mirası ve doğal güzelliklerini yansıtıyor.
Haymana, sahip olduğu termal kaynaklar ve tarihi dokusuyla, ziyaretçilerine hem şifa hem de kültürel bir gezi imkanı sunuyor. İlçenin isminin kökeni hakkında yapılan araştırmalar, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
Pursaklar isminin tarihçesi herkesi şaşırtıyor
78 mahallesi bulunan Haymana'nın 2023 yılı nüfusu 33 bin 494 olarak kayıtlara geçti. Haymana Kaymakamı Osman Sak, Haymana Belediye Başkanı ise Levent Koç'tur. 1296 yılında Ankara Valisi Abidin Paşa tarafından, ilçenin günümüzde işgal ettiği yer, merkez olarak seçilmiştir.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.