Gömlekçilik mesleği tarihe karışıyor: Ustalar kepenk indiriyor
Ankara’nın meşhur Öztuğ Pasajı’nda sipariş üzerine gömlekçilik yapan Mehmet Ali Akyüz, “Önceki dönemlerde sipariş üzerine kıyafet alışverişi yapılırdı. Bizler bu geleneği ve ustalığı sürdürüyoruz. Ancak, pasajlardaki ustalarımız artık dükkanlarını kapatıyor. Öztuğ Pasajı da hareketli günlerini geride bıraktı.” dedi.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
1973 tarihinden bu yana gömlekçilik yapan Mehmet Ali Akyüz, alım gücünün azalması ve giyim mağazalarının çeşitlenmesiyle birlikte ustalık işinin azaldığını, Öztuğ Pasajı’nda birçok esnafın kepenkleri indirdiğini belirtti.
Pasaj esnafının kendi yağında kavrulmaya çalıştığını dile getiren Akyüz, “Sanat bitti. El emeği bu mesleklerin son dönemlerindeyiz. Biz ustalardan sonra her şey fabrikasyona dönecek. Sanatta yetişen kalmadı çünkü.” diye konuştu.
“ESKİYİ ARTIK UNUTMAK GEREK”
Çıraklıktan yetiştiği mesleğin son demlerinde olduğunu ifade eden Akyüz, “A’dan Z’ye Öztuğ Pasajı’na hakimim. Pasajlarda eskiyi artık unutmak gerek. Eski işin tadı yok. 70-80’lerde fazla giyim mağazası yoktu. İnsanlarla sipariş üzerine alışveriş yapardı. Günümüzde her bütçeye göre kıyafet bulunuyor. Buradaki esnaf da kendi yağında kavrulmaya çalışıyor.” dedi.
“USTALIK ÇOK PAHALANDI”
Akyüz, “Bizim mesleğimiz bitecek. Biz buraya 8 kişi başladık, 2 kişi kaldık. Bizden sonra gömlekçi dükkanımız kapanacaktır. 15 yaşındaki çocuğa meslek öğretmek mümkün değil. 12-13 yaşında çıraklık başlar. Herhangi bir sanat dalını ancak bu yaş grubuna öğretirsiniz. Ara eleman da kalmadı. Ustalık ise çok pahalandı. Kalan ustalarımız da emekli olunca bu dükkanlarda zanaat bitecek.” ifadelerini kullandı.
“KUMAŞ VE İŞÇİLİK FARKI VAR”
Gömlekçilikte ustalığın ve işçiliğin önemine dikkat çeken Akyüz, fabrika üretimiyle el yapımı gömlekler arasındaki farkı şu sözlerle aktardı: “Bizim ürünümüzle fabrika ürünü arasında kumaş ve işçilik farkı vardır. Dikiş fiyatımız 700 TL’dir. Kumaşına göre gömleklerimiz ise bin 200 TL’den başlıyor, 2 bin liraya kadar uzanıyor. Giyim mağazalarında da iyi bir gömlek almak istiyorsanız bin 500 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bizler bu dükkanda ustalık yapıyoruz.”