GİRİB’den anlamlı etkinlik: Sarıkamış’ın 110. yıl dönümünde kahramanlar yâd edildi
Giresun İş İnsanı ve Bürokratlar Derneği (GİRİB), Sarıkamış Harekâtının 110. yıl dönümünde, tarihin en dramatik sayfalarından birini anmak ve genç nesillere bu tarihi olayın önemini aktarmak amacıyla özel bir program düzenledi.
Giresun İş İnsanı ve Bürokratlar Derneği (GİRİB), Sarıkamış Harekâtının 110. yıl dönümünde, vatan sevgisi ve fedakârlığın unutulmaz sembollerinden biri olan Harşit Savunmasında şehit düşen kahramanları anmak için özel bir program düzenledi.
Program, ülkemizin bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden şehitlerin aziz hatıralarını yaşatmayı ve bu tarihi zaferin genç nesillere aktarılmasını amaçladı. Giresun’un değerli iş insanları, bürokratları ve vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, tarihi olayların önemine vurgu yapılarak birlik ve beraberlik mesajları verildi.
“HARŞİT, ÇANAKKALE GİBİ GEÇİLMEZDİR”
Kafkas Cephesi Sarıkamış Harekâtı üzerine açıklamalarda bulunan İsmail Kahraman, bu destansı mücadelelerin önemine vurgu yaptı. “Sarıkamış tarihine sadece Harşit Savunması ekseninde bakıyorduk. Ancak aslında Harşit, Çanakkale gibi geçilmez bir kale olmuştur. Bu, Türk milletinin azmi ve inancının bir göstergesidir. Sarıkamış Harekâtında 1914-1915 tarihleri arasında, sadece 15 gün içinde 90 bin kahramanımız şehit olmuştur. 22 Aralık günü büyük kaybın yıl dönümü.” diye konuştu.
Kahraman, Harşit ve Sarıkamış’ın milli mücadeledeki stratejik önemine dikkat çekerken, tarih bilincini güçlendirmek için yapılan etkinlikleri de hatırlattı. “Sarıkamış’ı devlet ilk kez özel törenlerle anacağız. Sarıkamış ve Harşit Savunması özgürlüğümüz için verdiğimiz mücadelenin simgelerinden biridir.” dedi.
KAHRAMANLARIMIZI ANIYORUZ
Sarıkamış şehitlerini ve Harşit’in kahramanlarını anmanın yalnızca bir tarih hatırlaması değil, aynı zamanda özgürlüğümüzü korumanın önemini gelecek nesillere aktarmak olduğunu ifade eden Kahraman, “Bu toprakların bağımsızlığına olan bağlılığımızı bir kez daha göstereceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, tarih bilincinin milletlerin geleceği üzerindeki önemine dikkat çekti. Özkaya, “Tarihini bilmeyen milletler, vatan sahibi olamaz. Tarihte yaşananları gelecek nesillere aktardığımız sürece daha güçlü bir toplum olacağız. Ne mutlu ki böyle bir milletin evladıyız.” ifadelerini kullandı.
HARŞİT SAVUNMASI: TÜRK TARİHİNİN İKİNCİ ÇANAKKALESİ
Çanakkale ve Harşit savunmalarının stratejik önemine de vurgu yapan Özkaya, Harşit’i “İkinci Çanakkale” olarak nitelendirdi. “Bu savunmalar, bağımsızlık mücadelemizin en önemli halkalarıdır. Harşit ve Çanakkale savunmaları olmadan Türk milletinin direniş azmi tam anlamıyla anlaşılamaz.” şeklinde konuştu.
11 OCAK 2025 TARİHİNDE GENEL KURUL TOPLANIYOR
GİRİB Genel Başkanı Kemal Tokmak, üzerinde çalıştıkları projeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Tokmak, “Önümüzde bir çalışma grubumuz var. Bu grup aylık, üç aylık, sezonluk ve yıllık planlar çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca 11 Ocak 2025 tarihinde genel kurulumuzu yapacağız. Kurultayı GİRİG genel merkezinde yapacağız. Ulusal bir sivil toplum kuruluşu (STK) olma yolunda kararlılıkla ilerliyoruz.” dedi.
Ayrıca kültürel alanda gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahseden Tokmak, “Yakında genç girişimcilere ödüller vereceğiz. Son yıllarda STK’ların bu tür çalışmalara olan katkısı oldukça arttı. Dijitalleşme son 15 yılda büyük bir ivme kazandı, ancak bu durum insanları birbirinden uzaklaştırıyor. Biz ise yüz yüze iletişimi artırarak daha samimi bağlar oluşturma gayreti içindeyiz.” İfadelerini kullandı.