Geleneksel dokuma sanatı, modern tasarımlarla yeniden hayat buluyor

Afyon’un Bolvadin ilçesinden olan İlyas Taytak, Anadolu’nun geleneksel dokuma kültürünü modern bir bakış açısıyla harmanlayarak sektörde önemli bir yer ediniyor. 6 yıldır bu alanda faaliyet gösteren Taytak, vatandaşların giderek eskiye doğru yöneldiğini ve geleneksek dokuma ürünlerine olan ilginin arttığını belirtiyor.

Geleneksel dokuma sanatı, modern tasarımlarla yeniden hayat buluyor

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Sedir, Minder ve Şark Köşesi İmalatçısı İlyas Taytak, Ankara’da Altınpark’ın karşısında imalat ile toptan-perakende satışlarına devam ediyor. İnsanların eski yaşantıya doğru yöneldiğini söyleyen Taytak, vatandaşların modern köy odaları konseptiyle evlerini dekore ettiklerini söyledi.

Müşterilerin bu konseptle birlikte, balkonlarını, teraslarını veya ofislerini geleneksel dokuma ürünleriyle dizayn ettiklerini kaydeden Taytak, “Bize gelen vatandaşların taleplerine göre ahşaptan modern işlemeli olarak motifler yapıyoruz. Kilim, Afgan veya odun motifli işlemeler ile seccade, minder, sehpa, duvar süsleri ve çanta gibi çeşitli ürünler üretiyoruz.” dedi.

ic-fotoot2.jpeg

ic-fotoot2.jpeg

“MÜŞTERİ TALEPLERİNE GÖRE ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ”

Müşterilerin taleplerine göre ürünleri yaptıklarını dile getiren İlyas Taytak, “Müşterilerin isteğine göre ayarlamalar yapıyoruz. 4 metre veya 6 metre boyutlarında kilimler üretiyoruz ve masaları da onların belirlediği ölçülere göre tasarlıyoruz. Bu esnekliği sağlayarak müşteri memnuniyetini hem ön planda tutuyoruz hem de talebimizi ona göre şekillendiriyoruz. Böylece her müşterinin ihtiyaçlarına uygun planlamalar yaparak, kişiye özel malzemeler ortaya çıkarıyoruz.” şeklinde konuştu.

g4.jpeg

g4.jpeg

TAYTAK: İMALAT ÜRÜNLERİNDE YÜKSEK MALİYET ALGISI YANLIŞ

İmalat yapan firmalarla ilgili insanların genellikle yüksek maliyet algısına kapıldığını ifade eden Taytak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İmalat yapıldığı düşünüldüğünde, insanların aklında büyük bir para harcama düşüncesi oluşuyor. Lakin bu düşünce doğru değil. Bizim yaptıklarımız ürünlerin fiyatı oldukça makul ve kalitelidir. Örneğin, bir mağazadan aldığınız koltuk takımı 60-65 bin arasındayken biz yaptığımız zaman 45 ila 55 bin civarında değişiyor. Hem gösterişli hem de kullanımı daha güzel. Biz de bu algıyı yavaş yavaş kırıyoruz.”

Geçmişte duvar süsü olarak kullanılan geyikli halıların modasının geçtiğine değinen Taytak, “Geyikli motif duvar halılarının popülaritesi azaldı. Şu anda insanlar, bu boş alanları başka duvar süsleriyle dolduruyor. Ancak gelecekte geyikli motif halılarının yeniden duvar süsü olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

3.jpeg

3.jpeg

“BU SEKTÖRÜN İLERİYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Türkiye’nin dört bir yanından bu ürünlere yönelik büyük bir talebin olduğunu söyleyen Taytak, “Biz yurt dışında da çok fazla ilgi görüyoruz. Bu işe girmek isteyenler yurt dışına yönelsin. Çünkü orada müthiş bir ilgi var. Ayrıca bu sektörün daha da ileriye gideceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.