Ankara’da tehlike çanları ‘bakkallar’ için çalıyor

Başkent Ankara’nın Etimesgut ilçesinde bakkalların camlarındaki ‘devren satılık’ ilanları bakkalcılıkta tehlike çanlarının çalındığını gösteriyor. Bakkallar hem çalışma saatlerinin uzunluğu hem de süpermarketlerin karşısında rekabet zorluğu nedeniyle var olma mücadelesi veriyor.

Ankara’da tehlike çanları ‘bakkallar’ için çalıyor

ÖZEL HABER: MURAT BÖLÜK

Vatandaşların temel ihtiyaç malzemelerini karşılamak amacıyla hizmet veren küçük ölçekli işletmeler olan bakkallar, sabahın erken saatlerinden itibaren mahalleliye hizmet veriyor. Ancak günümüzde Ankara'daki bakkallar gerek çalışma saatlerinin uzun olması gerekse süpermarketler ve zincir marketler gibi büyük ölçekli mağazalarla rekabet edemez olması nedeniyle kapısına ya kilit vuruyor ya da ‘devren satılık’ ilanlarıyla yeni sahiplerini bekliyor. Bunun nedenini araştırmak için anadolugazete.com.tr olarak bakkalları dinledik.

Baba mesleği bakkallığı 36 yıldır sürdürüyorBaba mesleği bakkallığı 36 yıldır sürdürüyor

Bakkalcılık günümüzde yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olarak biliniyor. Süpermarketlerin ve içerinde bin bir türlü ürünün satıldığı zincir mağazalarının yaygınlaşmasıyla birlikte küçük esnaflardan bakkallar, varlıklarını koruma mücadelesini sürdürüyor. Parası olmayan mahallenin borç yazdırarak veresiye satın alabildiği, alışveriş haricinde toplumsal yardımlaşmanın, dayanışmanın mekanları bakkallar günümüzde zor günler geçiriyor.

bakkallar-tehlike-1.jpg

“BAKKALCILIK ACIKCEZAEVİ”

Sabah uyanır uyanmaz ekmek almak için kapısına koşulan mahallelerin samimi alışveriş mekânları olan bakkalların niçin sürekli el değiştirdiğini araştırmak için ‘devren satılık’ ilanı koyan 24 yıllık Koray K. isimli bakkala bu durumun sebebini sorduk.

Koray K., bakkalların çalışma şartlarının zorluğundan şikâyet ederek bakkalcılığı 'açık ceza evi' olarak nitelendirdi. Neredeyse 16 saat boyunca çalıştığını söyleyen Koray K., “İnsanlar dışarıdan bakınca bizim akşama kadar oturduğumuzu, çok rahat olduğumuzu söylüyor ancak iş öyle olmuyor. Ben sabah saat 07:20 gibi dükkânı açıyorum, gece saat 23:00’a kadar bekliyorum. Günlük 16 saatten fazla çalışıyorum. Aileme vakit ayıramıyorum.” ifadelerin kullandı.

Bakkallarının bayramının, tatilinin olmadığını ve sürekli açık tutulması gerektiğini belirten Koray K., "24 yıldır bu işi yapıyorum, artık yoruldum. Tek başıma yapamıyorum. Dışarıdan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Sabahtan akşama kadar beklemek zorundasın.” diyerek bakkalcılığı ‘açık ceza evi’ olarak nitelendirdi.

bakkallar-tehlike-3.jpg

“HER ŞEYE ZAM ÜSTÜNE ZAM VAR”

Kapısına devren satılık ilanı koyan bir başka bakkal Muhammed Y. ise 5 yıldır bakkalcılık yaptığını ancak zamlardan dolayı artık ayakta kalma mücadelesi verdiğini ve pes ettiğini söylüyor. “Her şeye zam geliyor, zam üstüne zam. Vatandaş almıyor!” diyen Muhammed Y., zincir marketlerin karşısında direnme güçlüğü çektiklerini aktardı. Kiraların, KDV oranlarının, banka komisyonlarının sürekli arttığını vurgulayan Muhammed Y., aşırı zamlardan dolayı satış oranları düştü ama geriye kalan her şey arttı." ifadelerini kullandı.