Dr. Derya Uğur: “Kadınlar yönetimde yer alırken, erkek erkeğe konuşma kültürü hâlâ yıkılmış değil”
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, 8 Mart öncesi 11 yıldır içinde bulunduğu sendikal faaliyetler ve kadının yönetimdeki rolü hakkında deneyimlerini paylaştı.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, Türkiye’de kadın yöneticilik deneyimlerini paylaşarak, kadınların yönetim kademelerinde daha fazla yer alması gerektiğini belirtti.
“KADINLARIN SENDİKALARDA VE YÖNETİMDE YER ALMASI HÂLÂ ZOR”
Kadınların sendikalarda ve yönetim kademelerinde yeterince yer almadığını belirten Dr. Uğur, bunun en büyük nedeninin toplumsal roller olduğunu ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “2014 yılından bu yana Genel Sağlık-İş üyesiyim. Sendikamızda önce Genel Merkez Mahalle Sekreterliği ve Genel Sekreterlik görevlerinde bulundum. Şu an ikinci dönem Genel Başkanlık görevimi yürütüyorum. Aynı zamanda evliyim ve bir kız çocuğu annesiyim. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunuyum. Kadınlar aile, eş ve çocuk sorumluluklarını üstlenirken, yöneticilik pozisyonlarına erişim konusunda dezavantajlı duruma düşebiliyorlar. Sağlık ve sosyal hizmet sektöründe çalışanların büyük çoğunluğu kadın olmasına rağmen, karar alma mekanizmalarında kadınların temsil oranı oldukça düşük. Önceki Genel Başkanımız da bir kadındı ve o da bu mücadeleyi büyük fedakârlıklarla sürdürdü. Bizler, eşimizden, çocuklarımızdan, ailemizden, sosyal hayatımızdan fedakârlık ederek bu görevleri yürütmeye çalışıyoruz. Erkek egemen bir alanda kadın olarak var olabilmek kolay değil.”
“SENDİKALARDA KADINLARA SÖZ HAKKI VERİLMEZKEN BİZİM ÖRGÜTÜMÜZDE DURUM FARKLI”
Kadınların yönetim kademelerinde söz hakkı bulmakta zorlandığını belirten Uğur, Genel Sağlık-İş Sendikasının bu iklimde farklı bir duruş sergilediğini dile getirerek, “Bu konuda şanslı olduğumu söyleyebilirim. Genel Sağlık-İş ve bağlı olduğumuz konfederasyon Birleşik Kamu-İş, kadın erkek eşitliğine inanan ve demokratik bir yapıya sahip bir örgüt. Kendi örgütüm içinde bu anlamda ciddi bir zorluk yaşamadım. Ülke genelinde baktığımızda, kadınların sendikalarda ve yönetim mekanizmalarında söz hakkı bile bulamadığını görebiliyoruz. Toplumumuzda “erkek erkeğe konuşma” kültürü var. Siyasette, ticarette, pazarlıklarda, hatta ikinci el araç alım-satım sitelerinde bile “erkek alıcı-kadın alıcı” ayrımı yapılıyor. Eğitimsiz kesimlerde bu durum daha sık görülse de, maalesef eğitimli insanlar arasında da bu zihniyet yaygın” dedi.
“ERKEK ERKEĞE KONUŞMA KÜLTÜRÜNÜ YIKACAĞIZ”
Dr. Derya Uğur, yönetim kurulu toplantılarında zaman zaman ilginç durumlarla karşılaştığını belirterek, “Yönetim kurulu toplantılarında zaman zaman ilginç durumlarla karşılaştım. Örneğin, toplantı sırasında yanlarında olduğumda dile getiremedikleri bazı konuları, odadan çıktığım an kahkahalar eşliğinde konuşabildiklerini fark ettim. Bu gibi durumlar, kadınların erkek egemen alanlarda ne kadar dikkatli olmak zorunda olduklarını bir kez daha gösteriyor. Ancak işimi yaparken hiçbir saygısızlıkla karşılaşmadım ve örgütümdeki arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyorum” dedi.
“KADINLAR, ÇOCUKLAR VE TOPLUMSAL ADALET İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”
Sendikal mücadelesinde ailesinden büyük destek gördüğünü dile getiren Uğur şu şekilde devam etti: “Genel Başkanlık görevini üstlenmeden önce eşim ve kızımla bu durumu konuştum. Onların desteği benim için çok kıymetliydi. ‘Biz sonuna kadar arkandayız’ dediler ve bu güvenle görevi kabul ettim. Genel Sağlık-İş Genel Başkanı olarak ve bir kadın olarak, bu yanlışları düzeltmek için var gücümle mücadele etmeye devam edeceğim. Ülkemizin daha adil, eşit ve yaşanabilir bir yer olması için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.”
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.