Çubuk'ta coğrafi işaretli vişne hasadı başladı!

Ankara'nın Çubuk ilçesinde coğrafi işaretle tescillenen vişnenin hasadı, bu yıl iklim değişikliği nedeniyle 15 gün erken başladı. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret alan Çubuk vişnesi, tarladan ülke içindeki pazarlara gönderiliyor.

Çubuk'ta coğrafi işaretli vişne hasadı başladı!

Her yıl ağustos ayının başında hasat edilen vişne, bu yıl 15 gün erken toplanmaya başlandı. Çubuk ilçe merkezinin yanı sıra Ağılcık, Aşağı Çavundur, Yukarı Çavundur, Kışlacık ve Kuruçay gibi 20'ye yakın köyde vişne hasadı için çalışmalar sabahın erken saatlerinde başlıyor.

Kuruçay Köyü Dernek Başkanı ve üretici Ali Tohumcu, “Coğrafi yapımızdan ve yüksek rakımdan dolayı vişnelerimizin kalitesi tamamen iklimsel olarak değerlendiriliyor. Şu anda iddia ediyorum ki Türkiye'de belki de en kaliteli vişneyi biz üretiyoruz” dedi.

ÇUBUK VİŞNESİNİN TARİHİ

1950'li yıllarda başlayan Çubuk vişnesinin hikayesini anlatan Tohumcu, “1950'li yıllarda bir yaşlımızın iki adet vişne ağacını köyümüze dikmesiyle serüven başlıyor. Daha sonra Çubuk İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli bir ziraat mühendisinin bölgenin vişne üretimine elverişli olduğunu tespit etmesi sonucu hibe şeklinde fidan dağıtımıyla vişnecilik destekleniyor. Çubuk'un turşusu, agat taşı ve homaçası gibi vişnesi de coğrafi işaretli ürünlerden biridir.” ifadelerini kullandı.

visne2.jpg

Tohumcu, “Vişneler toplandıktan sonra üç ila dört pazarlama şekli var. Bunlardan biri meyve suyu fabrikalarına gönderiliyor. Bir diğeri İstanbul ve Ankara halleri ile pazarcıların köyümüze gelip alım yapmasıdır. Kuruçay köyü, bu pazarlama süreçlerinde aktif bir köydür ve civar köylere de destek olmaktadır.” dedi.

HASAT 15 GÜN ÖNCESİNDEN BAŞLADI

Tohumcu, “Köyümüzden bir günde meyve suyu fabrikalarına 20 ila 30 tonluk kamyon çıkar. Eskiden ağustos ayının 1'inde başlayıp kasım ayına kadar süren hasat süreci, iklim değişiklikleri nedeniyle 15 gün önce başladı.” diye konuştu.