Ankara Çubuk'un "Yeşil Altın"ı dünya markası olma yolunda
Çubuk Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortak girişimiyle kurulan Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, kadınların katkısıyla patlıcan turşusu yapımı gibi çeşitli etkinliklerle dikkat çekiyor. Fermente olan turşuların kavanozlara konulması ve laboratuvar analizleri de tesisin işleyişinde önemli bir yer tutuyor.
Çubuk turşusu, "İç Anadolu'nun Çukurovası" olarak bilinen Çubuk ilçesinde üretilmekte ve ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu 15 ülkeye ihraç ediliyor. Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, "Hedefimiz, Çubuk turşusunun dünya sofralarında yer alması ve bir dünya markası haline gelmesidir" dedi.
YERLİ MALZEME İLE ÜRETİLİYOR
Demirbaş, 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan Çubuk turşusunun, yapımında kullanılan tüm malzemelerin yerel kaynaklardan temin edildiğini belirtti. 40 çeşit turşu ürettiklerini vurgulayan Demirbaş, salatalık turşusunun en çok tercih edilen tür olduğunu ifade etti.
DOĞAL VE SAĞLIKLI ÜRETİM
Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi’nde, doğal yöntemlerle üretilen turşuların kalitesini artırmak için çeşitli testler yapılıyor. Gülden Tosun, mevsiminde yetişen meyve ve sebzelerin kullanıldığını ve laboratuvar analizlerinin ürünlerin faydalılığını artırmaya yönelik olduğunu belirtti.
Çubuk'a özgü ev tipi turşu üretim tesisi: Gelenekten sofralara uzanan lezzet
TALEPLERE GÖRE ÇEŞİTLENİYOR
Çubuk Turşucular Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, yıllık 200 ton turşu satışı gerçekleştirdiklerini ve talebe bağlı olarak farklı sebzelerden turşu yapmaya devam ettiklerini açıkladı. Salatalık turşusu fiyatlarının 100 lira ile 400 lira arasında değiştiğini ekledi.
Çubuk ilçesinde üretilen bu lezzetli turşular, hem yerel hem de uluslararası pazarlar için önemli bir ürün haline gelerek, "yeşil altın" olarak adlandırılmayı hak ediyor.