Başkentgaz’dan kartlı sayaç değişim süreciyle ilgili detaylı açıklama!
Başkentgaz yetkilileri, elektronik (kartlı) sayaçların değişim süreci hakkında anadolugazete.com.tr'ye kapsamlı bilgi sunarken; kartlı sayaçların teknolojik ömrü, değişim süreci ve mekanik sayaçların avantajlarına dair ayrıntıları da paylaştı.
ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Başkent Doğal Gaz Dağıtım Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. yetkilileri, Ankara'da belli aralıklarla gündeme gelen sayaç değişim süreci hakkında bilgi verdi. Yetkililer, 20 yılını doldurmuş elektronik sayaçların genellikle sık sık arızalandığını, memnuniyetsizliğe neden olduğunu ve ölçüm hassasiyetini kaybederek hatalı tahakkuklara sebep olabileceğini belirtti.
Yetkililer, "Bu nedenle, 20 yılını doldurmuş sayaçların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda hemen, 14 yaşın üstündeki sayaçların ise arıza yapmaları durumunda değiştirilmesi gerekmektedir. Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği'ne göre, 10 yıllık kullanım süresi sonunda bu tür sayaçlara teknik destek sağlanmasında da güçlüklerle karşılaşılmaktadır. 14 yılını tamamlamış arızalı ve her halükarda 20 yılını tamamlamış eski ön ödemeli elektronik (kartlı) sayaçlar, Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Bağlantı ve Hizmet Bedellerine İlişkin Usul ve Esasların "Sayaçların Değişimi" başlıklı 11. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan hükme göre, mekanik (faturalı) sayaçlarla değiştirilmektedir." ifadelerine yer verdi.
Mekanik sayaçların daha doğru ve güvenilir ölçüm yaptığını belirten yetkililer, bu sayaçlar sayesinde doğal gaz tüketiminin daha rahat takip edilebildiğini ve böylece bütçe kontrolünün de kolaylaştığına dikkat çekti.
Başkentgaz yetkilileri, kartlı sayaçların mekanik sayaçlarla değişim sürecinin detaylarını şöyle açıkladı:
"Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre sayaç değimi olması durumunda, yeni bir sözleşme imzalanması gerekmektedir. Sayaç değişim işlemleri sonrasında adrese takılacak olan yeni sayaç mekanik sayaç olacağı için bu aşamada Güvence Bedeli alınmaktadır. Yönetmeliğin 39. maddesi gereği, Dağıtım Şirketleri, mekanik sayaç kullanan abonelerden Abonelik Sözleşmesi imzalanırken bir defaya mahsus olarak Güvence Bedeli almaktadır. Bu Güvence Bedeli, doğal gazı fiilen kullanmak üzere Abonelik Sözleşmesi yapan kişilerden veya yetkili temsilcilerinden tahsil edilmektedir. Doğal gaz aboneliği sona erdiğinde, Abonelik Sözleşmesi imzalanması aşamasında tahsil edilen Güvence Bedeli, TÜFE ile güncellenerek iade edilmektedir. Bu süreçlerle ilgili daha fazla bilgi almak veya destek talep etmek için Başkentgaz Müşteri Hizmetleri ile daima iletişime geçilebilir."
YENİ GÜVENCE BEDELİ KAÇ TL?
4.12.2023 tarih ve 12248 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile 2024 yılı hizmet bedelleri şu şekilde:
GÜVENCE BEDELLERİ |
||
Kombi |
2.087 TL/ Adet |
|
Soba |
1.835 TL/ Konut |
|
Merkezi Sistem |
1.835 TL/BBS** |
|
Şofben |
252 TL |
|
Ocak |
126 TL |
ANKARA’DA ELEKTRONİK SAYAÇ KULLANIMI
Ankara'da elektronik (Kartlı) sayaç kullanım sayısı hakkında da bilgi veren yetkililer, "Ankara doğal gazın ilk kullanıldığı şehir olduğu için Türkiye’de elektronik yani kartlı sayaç kullanımı olan tek şehirdir. 2 milyonu geçen abone sayımız içinde yaklaşık 190 bin abone elektronik sayaç kullanıyor." dedi.
Mekanik sayaçların doğal gaz kullanıcıları için birçok avantaj sağladığını belirten Başkentgaz yetkilileri, mekanik sayaçların öne çıkan avantajlarını şöyle sıraladı:
- Kesintisiz gaz arzı:
- Mekanik (Faturalı) sayaçlarda, abonelerimiz doğal gaz tüketimini gaz arzı kesilmeden, kesintisiz bir şekilde kullanabilirler. Elektronik sayaçlar, özellikle de havaların soğuduğu kış aylarında sıkça arıza yapmakta, arıza nedeniyle gaz geçişi sayaç tarafından kesilmektedir. Bu nedenle, özellikle kış aylarında ısınma, yemek pişirme ve sıcak su kullanma gibi ihtiyaçlarda mekanik sayaçlar büyük bir rahatlık sağlar. Gaz kesintisi yaşanmaz, böylece evinizdeki konforunuzdan ödün vermeden yaşamınıza devam edebilirsiniz.
- Kolay ve hızlı fatura ödeme:
- Mekanik (Faturalı) sayaç kullanan aboneler, gaz yüklemek için zaman ayırmak, gaz dolum noktalarına gitmek ve beklemek zorunda kalmazlar. Kartlı sayaçlarda olduğu gibi karta gaz yükleme işlemi yapmadan, bulundukları her yerden faturalarını kolaylıkla ödeyebilirler. Bu da hem zamandan tasarruf sağlar hem de ödeme işlemlerini daha pratik hale getirir. Ayrıca mekanik sayaç kullanan aboneler, elektronik (kartlı) sayaç kullanan abonelerin ödediği fiyat farkı bedeli ile PTT ve özel gaz dolum noktalarında tahsil edilen komisyon ücretlerini ödemezler.
- Daha az arıza riski:
- Elektronik (Kartlı) sayaçlar, özellikle kış aylarında daha çabuk arızalanır. Soğuk hava koşulları ve yoğun kullanım nedeniyle arızalar yaşanabilir. Mekanik sayaçlar ise dayanıklı yapıları sayesinde bu tür arızalara karşı daha dirençlidir ve uzun süre sorunsuz bir şekilde çalışır.
- Kullanım kolaylığı:
- Mekanik (Faturalı) sayaçlar, kullanıcıların ek kart taşıma gereksinimini ortadan kaldırır. Tüketim miktarınızı ve faturalarınızı düzenli olarak takip edebilir, gaz arzınızı kesintisiz bir şekilde sürdürebilirsiniz.